У Црној Гори сида однијела 67 живота

У Црној Гори је до сада регистровано више од 400 особа инфицираних HIV вирусом – сидом, а преминуло је њих 67. Како пише „Дан“, највећи број инфицираних је у Подгорици, а подаци из регистра показују да 88 одсто укупног броја пацијената чине мушкарци.

То је саопштено на јучерашњем едукативном састанку о хепатитису Ц и HIV-у, на којем су представници Министарства здравља, Института за јавно здравље и љекари Инфективне клинике у Подгорици указали на значај раног откривања ХИВ-а и хепатитиса Ц. Они су поручили да је смањивање стигме и дискриминације важно како за што ефикасније лијечење пацијената, тако и за спречавање нових случајева оболијевања. Љекари су подсјетили да је у Црној Гори омогућено добровољно и анонимно тестирање.

Инфектолози кажу да се процјењује да у Црној Гори са HIV-ом живи више од 400 особа, од којих једна трећина не зна да су инфицирани.

Др Алма Чичић из Института за јавно здравље казала је да су у прошлој години регистровали 54 особе инфициране HIV-ом, од којих је 21 са том дијагнозом дошла у Црну Гору. Током 2022. године, од 31 регистрованог случаја инфекције девет су мигранти. По ријечима др Чичић, Црна Гора је земља у којој је преваленца HIV-а у односу на општу популацију ниска, али скоро трећина инфицираних није никада тестирана и дијагностикована.

– Тестирање и откривање у раном стадијуму, уз укључивање терапије, спречава преношење инфекције, што је фантастична ствар јер тако утичемо на извор инфекције. Што се тиче саме превенције HIV-а и вирусних хепатитиса, то је ланац међусобно повезаних интервенција. Програми смањења штете и добровољно и провјерљиво савјетовање и тестирање, уз терапију, најзначајнија су мјера заустављања епидемије, поручила је др Чичић, упозоривши да у великом броју случајева у просјеку прођу двије године од инфекције до потврђивања ХИВ позитивног статуса.

Према подацима Европског центра за спречавање и контролу болести (ECDC), Црна Гора је на првом мјесту по касној дијагнози.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here