У Црној Гори регистрована 452 случаја великог кашља, у Херцег Новом седам

Институт за јавно здравље Црне Горе

Институт за јавно здравље Црне Горе је, од почетка новембра 2023. године закључно са 28. јануаром, регистровао 452 случаја оболијевања од пертусиса (великог кашља). Код 372 обољела је болест потврђена лабораторијским путем (ПЦР или серолошким анализама), док је код 80 особа пријављено оболијевање на основу развоја карактеристичних симптома болести након блиског контакта са обољелом особом.

Како је саопштено из Института за јавно здравље, међу регистрованим случајевима, највећи удио обољелих је у узрасној групи 11-15 година (189), потом у узрасној групи 26-64 године (67), у узрасној групи 6-10 година (66), 16-20 година (57), 1-5 година (43), испод 1 године (14), преко 65 година (11) и у узрасној групи 21-25 година (5).

Највећи број случајева је откривен у Подгорици 322 и Даниловграду 30, потом у Беранама 18, Бару 17, Будви 11, Цетињу 10, Херцег Новом 7, Котору 6, Никшићу 6, Тивту 6, Бијелом Пољу 5, Зети 5, Мојковцу 3, Андријевици 2 и по један случај у Улцињу, Петњици и Пљевљима.

Од 452 регистрована случаја, код 424 је од посљедње дозе вакцине са компонентом против пертусиса до оболијевања прошло пет или више година (када се због карактеристика ацелуларне вакцине не може очекивати постојање имунитета) или особе нису имунизоване, или не постоји доказ о имунизацији (углавном код особа старијих од 25 година).

Вакцинација против великог кашља, као и против свих осталих обољења која су у редовном календару (морбила,заушки, рубеле, хуманог папиллома вируса итд.) се континуирано спроводи у редовним терминима радним данима код изабраних љекара за дјецу. Код свих болести, а нарочито против великог кашља је изузетно важно да се вакцинација спроведе правовремено тј. да се у оваквој епидемиолошкој ситуацији прве три дозе вакцине приме у узрасту са два (прва доза), са три (друга доза) и са четири мјесеца (трећа доза).

Истичемо да је пертусис обољење код кога се нарочито тешки симптоми могу јавити код новорођенчади и непотпуно имунизоване одојчади (дјеце узраста испод једне године), код којих је ова болест неријетко животно угрожавајућа. Апелујемо на становнике Црне Горе, посебно на осјетљиве групе, да буду додатно пажљиви и примјењују опште мјере превенције у циљу смањења ризика за пренос великог кашља (али и осталих респираторних инфекција попут грипа чија је активност изражена посљедњих седмица, КОВИД-19, РСВ – респираторног синцицијалног вируса) на лица код којих је ризик од развоја тежих форми болести већи. Адолесценти, одрасли и имунизована дјеца најчешће имају блаже или атипичне симптоме великог кашља, иако се изражено обољење може јавити у свим узрасним групама посебно код оних код којих је од завршене вакцинације/ревакцинације прошло дуже од четири године.

Из Института за јавно здравље позивају родитеље да доведу дјецу на вакцинацију у складу са календаром редовне имунизације, а они који су до сада одлагали вакцинацију, да што прије надокнаде пропуштене дозе и заштитите дјецу од опасних болести, нарочито оних које су већ присутне у Црној Гори као што је велики кашаљ, или оних које су нам све ближе као што су морбили.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here