У Црној Гори 15.000 дјеце није заштићено од малих богиња

УНИЦЕФ, Делегација Европске уније у Црној Гори и Свјетска здравствена организација придружили су се Министарству здравља и Институту за јавно здравље у позиву свим родитељима у Црној Гори да вакцинишу своју дјецу против заразних болести, које могу представљати пријетњу по њихово здравље и развој.

Посљедње процјене указују на то да у Црној Гори има око 15.000 дјеце предшколског узраста која нијесу заштићена од малих богиња, заушака и рубеоле.

У протекле двије деценије, више од 1,1 милијарде дјеце вакцинисано је широм свијета, чиме је сваке године спасено 4–5 милиона живота. Тренутно располажемо безбједним и учинковитим вакцинама за више од 25 болести. Заправо, за 220 година откако су у употреби, вакцине су спасиле више живота од било које друге медицинске иновације у историји.

-Свјетска недјеља имунизације, коју и ове године обиљежавамо заједно са својим партнерима, СЗО и УНИЦЕФ-ом, прилика је да још једном скренемо пажњу на важност имунизације. Заразне болести и њихови узрочници не познају границе. Не дозволите да дођемо у ситуацију да се неке заразне болести поново врате. Од изузетне је важности да се вакцинација дјеце спроводи по календару имунизације, тј, да се вакцинација не одлаже. Користим ову прилику да још једном позовем родитеље да закажу вакцинацију свог дјетета код изабраног доктора за дјецу – казао је др Игор Галић, директор Института за јавно здравље.

УНИЦЕФ и Делегација ЕУ у Црној Гори подржавају Министарство здравља у напорима да повећа стопу рутинске имунизације у Црној Гори и заштити сву дјецу од заразних болести.

-Неопростиво је да у развијеном свијету, какав је наш, дјеца још увијек могу да умру од болести које је требало давно искоријенити. Да ствари буду горе, рјешење се налази у нашим рукама, али се не користи у потпуности. Вакцинација је један од највећих успјеха науке и јавног здравља, који сваке године спашава милионе живота. Позивам све родитеље у Црној Гори да вјерују науци и заштите своју дјецу од болести које се могу спријечити – поручила је шефица Делегације ЕУ Оана Кристина Попа.

Глобални подаци у вези с праћењем стопа рутинске имунизације показују да многе земље и даље пријављују поремећаје у овој области изазване пандемијом ковида-19.

-Улагање у имунизацију треба да постане национални и стратешки приоритет, и треба да представља заједнички напор. У наредних неколико мјесеци и година програми имунизације у Црној Гори треба да слиједе принципе Европске агенде за имунизацију, која укључује локално дјеловање, промовисање једнаког приступа вакцинама и имунизацију током цијелог живота. На тај начин нико неће бити изостављен – истакла је др Мина Брајовић, шефица Канцеларије СЗО у Црној Гори.

Напори који се тренутно улажу у погледу имунизације у Црној Гори усмјерени су ка јачању система имунизације и повећању заштите дјеце од малих богиња, заушака и рубеле, и дио су двогодишње здравствене иницијативе коју реализују националне здравствене власти, уз подршку ЕУ и УНИЦЕФ-а.

-Циљ ове акције је да се земља подржи у ефективном суочавању с пандемијом коронавируса, а истовремено осигура да се рутинска имунизација одвија без прекида, како би се спријечила епидемија потенцијално смртоносних заразних болести – поручили су у УНИЦЕФ-у.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here