„У ЧЕТИРИ ОКА“ СА ВЛАДИМИРОМ ЈОКИЋЕМ, ПРЕДСЈЕДНИКОМ ОПШТИНЕ КОТОР

Котор је, у односу на остале приморске градове, током ове туристичке сезоне, био у најтежој позицији јер је претходних година највећи профит остваривао од крузинг туризма, којег, због пандемије корона вируса, ни овог љета није било. Ипак, у овом граду нису незадовољни туристичком сезоном, казао је Владимир Јокић, предсједник Општине Котор, гостујући у емисији „У четири ока“ РТХН уреднице Нине Алорић.

-У новембру 2019. године завршила је туристичка сезона, дошао је крај крузинг сезоне. Потом смо ушли у период пандемије и од тада, до маја 2021. године туристичка привреда није могла да остварује профит, да ради свој посао. Локална управа је заједно са државним властима, кроз програме помоћи, подршке и субвенције, настојала да одржи неку супстанцу. Током 2021. смо имали значајни дио гостију у стационарном туризму, имали попуњеност хотелских и приватних капацитета. Међутим, оно што је погађало општину  Котор  јесте што је Италија током љета држала Црну Гору на Е листи земаља у које је забрањено путовање, смањен је број излетнитка из Дубровачко-неретванске регије. Све је то утицало на туристичку сезону, али можемо рећи да, с обзиром на околности можемо бити задовољни, водећи се народном „боље рањен него мртав“. Са великом радошћу чекамо нову сезону и надамо се да ће се крузиниг индустрија наредне године опоравити, казао је предсједник Јокић.

Комплетна ситуација условила је и мање приходе од посјете бедемима.

-Током 2019. продаја улазница за обилазак бедема општини је донијела око 1,6 – 1,7 милиона еура, током претходне око 300 еура, а ове године смо очекивали да ћемо до краја сезоне приходовати око пола милиона. До сада смо приходовали преко 350.000 еура али очекујемо да ћемо до краја сезоне остварити планиране приходе, дакле пола милиона. То говори о чињеници да је Котор и даље погођен пандемијом у смислу туристичке привреде, али и да смо знали како да се поставимо и како да пројектујемо буџет и све будуће планове општине.  Задовољан сам да смо успјели да консолидујемо буџет општине и створимо предуслове да наредне двије, три године буду године капиталних инвестиција, казао је Јокић.

Нагласио је да су за мање од годину показали одговорност у управљању градом.

-Смијењен сам у јулу 2019. године и на тај дан је на рачуну општине било 5,6 милиона еура и нула дуга. Поново сам изабран за предсједника општине 30. октобра 2020. када сам на рачуну затекао оперативних негдје око 300.000 еура и преко 3 милиона потраживања, дакле дуга. Тренутно имамо средстава да исплатимо још мало преосталих потраживања,  негдје до милион еура, без кредитиних задужења и останемо ликвидни, а успјели смо да исплатимо сва општинска давања за туристичку сезону, културну понуду, подршку спорту, привреди… Ми смо 31. марта донијели одлуку о пакету подршке привреди око милион еура, уз све то смо успјели да консолидујемо буџет општине и то ће бити темељ за све оно што ће доћи у наредном периоду, казао је предсједник Јокић.

Комплетан разговор са предсједником Општине Котор Владимиром Јокићем погледајте у емисији „У четири ока“ РТХН уреднице Нине Алорић.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here