У част љепоте опере у Херцег Новом прослављен јубилеј Опероса фестивала

Оперским аријама истакнутих свјетских композитора синоћ је на Канли кули обиљежен јубилеј – десет година Опероса Монтенегро опера фестивала у Херцег Новом. Публика је у двочасовном програму уживала у изванредном умјећу сопранисткиње Петре Радуловић, мецо сопранисткиње Славице Божовић, тенора Стевана Каранца, баритона Лазара Парежанина и Опероса оркестра под диригентском палицом Наталије Мићић.

Част је што Херцег Нови има прилику да буде домаћин Опероса фестивалу који је значајна манифестација високе културе, казао је предсједник Општине Херцег Нови Стеван Катић захваливши организаторима и идејним творцима, а посебно умјетничкој директорици Опероса фондације Кетрин Хатаји на уложеном труду и знању како би значај и љепота опере свима била ближа.

Стеван Катић, предсједник Општине Херцег Нови

– Вјерујем да се уложени труд исплатио. Новска публика, као и гости са свих страна свијета, сада имају прилику у нашем граду чути и видјети, али и осјетити чар оперских арија свјетског квалитета. То је још један сегмент у културном мозаику Херцег Новог који нам је био потребан како бисмо свима који овдје живе и у наш град долазе као туристи, понудили нешто ново, а истински вриједно. Као фестивал јединствен у Црној Гори, Опероса доприноси да наш град буде јединствена оперска сцена, на отвореним медитеранским позорницама. Зато и не чуди најновија информација да је Херцег Нови у врху листе најбољих приморских градова на свијету захваљујући његовим културним и природним потенцијалима – казао је предсједник Катић.

Нагласио је да су јубилеји вриједни хвале и помена, а десетогодишњица Оперосе тек почетак живота ове манифестације у Херцег Новом.

– Сарадња локалне самоуправе и Опероса фестивала је годинама на завидном нивоу, и управо због свега онога што Херцег Нови и Опероса нуде, не само заједно, већ и појединачно, сасвим сам сигуран да ћемо наредних деценија обиљежавати нове јубилеје – у славу опере, умјетности, културе, у славу Херцег Новог – истакао је предсједник Катић.

Јубиларна година означила је концерте Оперосе на фантастичним локацијама као што су Канли кула, Форте Маре, Мамула, Луштица Баy, Институт „Др Симо Милошевић“ и Музичка школа у Старом граду, казала је оснивач и директор Опероса Монтенегро опера фестивала, Кетрин Хатаја.

Кетрин Хатаја, оснивач и директорица Опероса Монтенегро фестивала

– У Музичкој школи смо почели 2013. године малом опером „La voix humaine“. Десет година послије ту смо са вама. Мисија Оперосе је промоција младих талената и умјетност опере у Црној Гори. Захвални смо за сарадњу Општини Херцег Нови и Туристичкој организацији, Херцег фесту. Вријеме је да заједно са Министарством културе и медија градимо даље Опера фестивал у Црној Гори – казала је Хатаја и захвалила спонзорима, пријатељима, умјетницима и публици.

Уз предсједника Општине и Скупштине општине Херцег Нови Стевана Катића и Ивана Отовића са сарадницима, синоћној прослави јубилеја Оперосе присуствовали су министар економског развоја и туризма Горан Ђуровић са сарадницима, представници директората за високо образовање Министарства просвјете, конзул Републике Србије у Херцег Новом Мићо Роговић и представници Амбасаде Финске у Београду.

Опероса фестивал вечерас (4. август) приређује концерт умјесто на Мамули биће приређен у  концертној сали Музичке школе Херцег Нови, због временске нестабилности, најављених из Хидрометеоролошког завода. Програм почиње у 9:00 ће наступити специјални гости Народног позоришта у Варшави – Зузана Налевајек, Јакоб Фултак и Наталија Павлашек. Улаз је вечерас бесплатан, а посјетиоцима који су купили карте новац ће бити враћен.

Програм који чине наполитанске, шпанске, пјесме домаћих аутора и француске шансоне, извешће Новљанке Николина Томашевић и Босиљка Кулишић, у суботу, 5. августа, на Тргу од музике са почетком у 21:00 сат.

У сарадњи са Амбасадом Финске у Црној Гори, Опероса организује јединствени мастер клас на којем ће млади пјевачи радити на сопственој техници, али и дјелима чувене финске породице композитора породице Ханикаинен, чији је потмак Катхерине Хатаја, директорица Оперосе.

Најуспјешнији полазник/полазница биће добитници награде „Hannikainen“ која се ове године први пут додјељује, а млади таленти наступиће у недељу, 6. августа у конгресној сали Института „Др Симо Милошевић“ у Игалу, с почетком у 19:00 сати.

Улазнице су доступне на свим продајним мјестима Гигс Тикс мреже, а на све догађаје Опероса Монтенегро Опера фестивала улаз је слободан за све млађе од 18 година.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here