У част 130 година од рођења капетана Штумбергера

У кући Мирослава Штумбергера или како га у Боки зову Старог капетана, синоћ је обиљежено 130 година од његовог рођења. Знаменит по много чему, цијењен не само на нашим просторима већ и много шире, овај авијатичар, иноватор, подморничар, капетан, дошао је у Боку из родне Словеније, заволио је и остао, а потом сву своју имовину оставио Баошићима.

Народу је капетан Штумбергер познат као командант војне базе у Кумбору и капетан подморнице, али никако не треба занематрити његов свестрани карактер, нарочито у ваздухопловству и иновацијама гдје је имао преко 500 патената, подсјетио је кустос Чедомир Ђуришић.

–  Пасионирано је сакупљао старе предмете па је тако настала велика збирка икона, слика, ћилима, оружја, амфора, старог новца, мапа и макета, музичких инструмената …. Једна врата унутар куће воде поријекло са подморнице Небојша на којој је Штумбергер био капетан, а добио их је на поклон од ратне морнарице. Ту је и сидро, али и италијански торпедо… Макете старих бродова које је израђивао, само малим дијелом је задржао у својој колекцији, а остали се налазе у поморским музејима широм свијета па чак и на Новом Зеланду. Говорио је пет страних језика, бавио се сликарством, резбарио је, написао 34 стручна рада, а посебно је био поносан на своју библиотеку у којој је сачувао ријетке књихе и записе као што је Енглеска библија из средине 16. вијека, затим Ослобођење Јерусалима и слично. Нудили су му Словенци да вриједну имовину библиотеке постхумно пренесу у Пиран, али је он то одбио и своју кућу и имовину завјештао МЗ Баошићи, објаснио је Ђуришић.

Ђуро Цвјетковић, предсједник МЗ Баошићи, подсјећа да су 2018. и 2019. године организовали програм поводом рођендана славног капетана, а ове су имали подршку и Градске галерије и музеја.

Фото: Ђуро Цвјетковић, предсједник МЗ Баошићи

– Поводом 130 годишњице они су иницирали овај програм, а ми радо прихватили тако да смо заједно организовали свечаност. Оваква дешавања су увијек на радост Баошићана и наших традиционалних гостију што смо опет у дворишту и кући нашег старог капетана, казао је Цвјетковић.

Гордана Крунић, директорица Градске галерије и музеја изразила је захвалност на поклону који је стигао из Поморског музеја Котор.

Фото: Гордана Крунић, директорица ЈУ Галерија Јосип Бепо Бенковић и Музеј Мирко Комненовић

–  Обиљежавање 130 година од рођења старог капетана био је и повод да добијемо предиван поклон – копију слике Ива Визина „Једрењак Сплендидо“ ауторке Смиљке Струњаш која је запослена у Поморском музеју у Котору. Ова установа је заједно са нама иницијатор ове свечаности, а да све буде овако прелијепо помогла је градска Туристичка организација као и домаћини МЗ Баошићи. Капетан је ту живио и желио да све што је стекао током свог богатог живота остави мјештанима Баошића и овој мјесној заједници, казала је Крунић.

Капетан Штумбергер заслужио је овакву манифестацију, казао је Илија Млинаревић, кустос поморско техничке збирке.

Фото: Илија Млинаревић, кустос поморско техничке збирке

– Заслужио је да годишњицу обиљеже и Баошићи и Херцег Нови али и цијела Црна Гора, а нарочито Поморски музеј Црне Горе. Ми чувамо велики број његових макета, докумената, а капетан је и за живота био јако битан за наш музеј, у организационом смислу и био је наш пријатељ. Слика коју смо поклонили има симболику јер у музеју чувамо макету брика Сплендид коју је израдио Штумбергер. Нисмо могли да израдимо копију модела, али смо направили слику која приказује Сплендид а чији је аутор познати сликар Васко Липовац, а копију је урадила наша колегиница Смиљка Струњаш. Сматрам да би Мирослав био срећан што се ова слика налази у његовом дому.

Годишњицву од рођења капетана Мирослава Штумбергера обиљежили су и у Поморском музеју у Котору истицањем великог банера са његовим ликом на згради музеја.

– Ту смо покушали да истакнемо све оно што је Мирослав био – авијатичар, подморничар, капетан бојног брода, иноватор, био је толико свестран да је било тешко опус његових послова описати на једном приказу. Нашој институцији је то битно. Важно је да туристи који долазе у Котор чим уђу у наш музеј чују и виде, науче ко је био Мирослав Штумбергер, казао је кустос Млинаревић.

Фото: клапа Стари капетан

У умјетничком програму наступили су чланови КУД Слога из Ђеновића и клапа „Стари капетан“.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here