У Будви почиње Eвропско првенство у шаху

Екипно првенство Европе у шаху званично ће бити отворено данас у хотелу Сплендид, саопштено је из Шаховског савеза. Очекујемо истински празник шаха који ће још једном у сјајном свијетлу представити Црну Гору на шаховској позорници Европе и свијета”, саопштено је из Шаховског савеза.

У мушкој конкуренцији наступиће 38 екипа, док ће у конкуренцији дама наступити 32 екипе.

Листу учесника предводи Магнус Карлсен, неприкосновени број 1 на свјетској рејтинг листи, који ће након осам година предводити Норвешку на највећој смотри европског шаха. Први фаворит по рејтингу је репрезентација Азербејџана.

Црна Гора на такмичењу наступа са три репрезентације, што је ексклузивно право домаћина.

Селектор А тима Драган Косић опредијелио се да повјерење укаже петорици велемајстора Денису Кадрићу, Николи Ђукићу, Никити Петрову, Луки Драшковићу и Драгиши Благојевићу, члану шаховског савеза Црне Горе.

-Чини се да никада нијесмо имали бољи тим, који на стартној листи заузима позицију број 24, саопштено је из Шаховског савеза.

У конкуренцији дама прво мјесто традиционално је резервисано за Грузију, док је други фаворит екипа Азербејџана, а трећа је селекција Њемачке.

Куриозитет је наступ три бивше свјетске првакиње: Александре Костењук, Антонете Стефанове и Ане Ушењине, а Костењук ће наступати за репрезентацију Швајцарске након што је напустила руску федерацију.

Црногорске даме ће наступити у саставу Александра Миловић, Николина Кољевић, Алена Скворцова, Матеја Поповић и Милена Мосуровић. Свечана церемонија отварања заказана је за 18 сати.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here