Синдикат АСК:  Коме је интерес да блокира Агенцију?

Након покретања дисциплинских поступака против 13 запослених у Агенцији за спријечавање корупције, огласили су се из синдикалне организије АСК.

-Најновијом одлуком о покретању дисциплинског поступка против свих 13 чланова Синдикалне организације Агенција за спрјечавање корупције (укупно 18 дисциплинских поступака), због саопштења Синдиката управе и правосуђа, дакле због активности сасвим другог органа, директорица Агенције за спрјечавање корупције је коначно показала своју праву слику легалисте и своје намјере да уклони из Агенције све оне који указују на неправилности у раду органа под њеном управом, а које се погубно одражавају на рејтинг и углед Агенције, наводе у саопштењу.

Тврде да је директорица Агенције  већ припремила одлуке о суспензији којима ће „одстранити из Агенције читав један Одсјек, који заједно са осталим члановима Синдиката чини преко 20% запослених у Агенцији“.

-Не презајући од тога да ће тиме паралисати рад Агенције, искључиво вођена мотивом личне освете и обрачуном са оним запосленима који желе пријеко потребно унапређење рада Агенције у погледу транспарентности, конкретних квалитативних, а не квантитативних резулата и нужне реформе у погледу управљања у овој институцији.

Није случајано што је Одлука о покретању дисциплинских потупака услиједила само дан након објављивања Извјестаја о напретку Европске комисије, у коме осим пуке констатације да су остварени квантитативни резултати у превенцији корупције, нема нити једног позитивног коментара већ се управо од стране ЕК позива да се унаприједи независност, непристрасност, проактивност и одговорност у раду као и неселективност у поступању и квалитету одлука које доноси Агенција, а на шта је управо указивао Синдикат Агенције од почетка свога рада и оснивања, наводе у саопштењу.

Апелују на Скупштину Црне Горе, Специјално државно тужиластво, Омбудсмана и све друге надлежне институције да се што хитније укључе у рјешавање, како кажу,  „Гордијевог чвора“ у Агенцији и очигледног настојања да се рад Агенције за спрјечавање корупције потпуно блокира и подреди одређеним центрима ванинституционалне моћи, који преко директорице Агенције, руководе и управљају Агенцијом.

О проблемима са којима се сусрећу и сумњама на корупцију на коју желе скренути пажњу у емисији у четири ока, говорио је предсједник Синдикалне организације АСК Душан Дракић.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here