У Бококоторском заливу неке од најпрестижнијих јахти данашњице

Најстарија моторна јахта на свијету – Кализма, изграђена 1906. године, најпознатија по томе што је била један од симбола љубави између легендарних Ричарда Бартона и Елизабет Тејлор биће укотвљена у срцу Бококоторског залива, у марини Портонови.

Како саопштавају из овог ризорта, раме уз раме са њом, у Марини је на везу и импозантна суперјахта Болд, једно од најсупериорнијих пловила данашњице, као савршен примјер да Портонови на сваком кораку спаја традицију и модерно, уз неизбјежну дозу луксуза.

– За све заљубљенике у наутику и луксуз, ово ће бити права посластица, будући да су Кализма и Болд међу најпрестижнијим и најинтригантнијим пловилима на свијету, што је још једна од потврда атрактивност Портонови марине која је ове године угостила бројне јахте и бродове – наведено је у саопштењу.

Кализма

Кализма, елегантна јахта дугачка 50 метара, од 1906. године промијенила је много власника, али су свакако најпознатији глумачки пар Ричард Бартон и Елизабет Тејлор, који су је купили 1967. и њоме често крстарили Медитераном. Кализма је за њих била оаза приватности, склониште од знатижељних погледа свијета и медија, мјесто гдје су створили многе незаборавне успомене. Данашњи власник, индијски бизнисмен Шириш Сараф, оснивач компаније Самена Капитал (Samena Capital), купио је јахту 2019. на аукцији, и одлучио да је у потпуности рестаурира, те Кализма данас сија пуним сјајем.

Болд

Насупрот њој је Болд – суперјахта дугачка 85 метара, изграђена у аустралијском бродоградилишту Силверјахтс (SilverYachts), као симбол иновације и луксуза. Од прве пловидбе прошлог љета, оставила је свијет без даха препознатљивим дизајном и најсавременијим карактеристикама, а у првих шест мјесеци прешла је више од 20.000 наутичких миља, истражујући свјетске океане.

Ова јахта, поред тога што обећава спектакуларне тренутке на мору, у исто вријеме и инспирише будућност наутичке индустрије, те је њен долазак у Портонови марину прилика да се упозна техничко чудо савременог доба.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here