У акцији добровољног давалаштва прикупљено 40 јединица крви

Клуб добровољних давалаца Херцег  Нови у сарадњи са Црвеним крстом Херцег Нови и Општином организовао је данас четврту овогодишњу акцију добровољног давалаштва. Акцији у којој је прикупљено 40 јединица крви одазвао се велики број суграђана, али и удружења из региона.

Према ријечима предсједника Клуба добровољних давалаца Херцег  Нови Зорана Срдановића у акцији су први пут учествовали Хуманитарно удружење „Коце заувек“ из Врања, а са члановима Удружења добровољних даваоца из Гацка сарадњу имају већ неколико година.

-Ми смо одлучили да на ову и акцију која ће бити у фебруару за Празник мимозе позовемо госте из других држава, код којих смо и ми учествовали. Чланице Удружења из Врања су прешле преко 750 километара и подржали нашу акцију. То су  исто учинили и наши пријатељи из Гацка, а свима нам је заједничка хумана мисија, казао је Срдановић.

Добровољно давање крви је један велики чин који не може ријечима да се опише казала је Маја Стојановић из Хуманитарног удружења „Коце заувек“.

-Наше удружење постоји од 2014. године, а наредне године обиљежавамо деценију постојања. Имамо око 1 000 чланова, а  крв момка, који је млад преминуо и по којем је удружење добило име тече Србијом, а сад и Црном Гором, казала је Стојановић.

Акцију су подржали из Удружења добровољних давалаца из Гацка, чији је  предсједник Мирослав Вуковић.

– Наше удружење је учествовало уз Херцег Нови и на акцијама у Плужинама, Никшићу, Подгорици и Будви. Ми помажемо једни другима и мислим да смо дали преко 200 јединица крви у Црној Гори. Наше Удружење има преко 350 чланова, казао је Вуковић.

И ову акцију Клуб добровољних давалаца крви организовао је са Заводом за трнасфузију. Др Ђорђе Зоговић  је објаснио да грађани који желе да дају крв морају да се адекватно припреме за чин донације, да имају квалитетан сан и да се обави лагани доручак.

-Препреке које могу бити су хроничне болести, хируршке интервенције, али и одређене животне навике, објаснио је Зоговић.

У претходне три акције ове године Клуб добровољних давалаца Херцег Нови  прикупио је 180 јединица крви.

У Хотелу Плеј у Игалу организован је ручак за добровољне даваоце, гдје су уручене и захвалнице.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here