Тузланска фирма тражи утврђивање права својине на земљишту у Херцег Новом

За разлику од праксе  одузимања имовине национализацијом која је у послијератним годинама имала законско утемељење и за коју је исплаћивана правична накнада, деведесетих година прошлог вијека конституисањем новог премјера имовина је у случају непојављивања власника, одузимана без икаквог правног основа.

Предузеће Полет Тузла покренуло је парничне поступке ради утврђивања својине на земљишту у Сервисној зони површине 2000 квадрата и у Баошићу за око 6.000 квадрата. То предузеће  је у Херцег Новом, према попису стечајног управника, имало и пословни простор површине 88 квадрата у згради старог Дома здравља, складиште у Мељинама, гдје је изграђен депаданс хотела Лазуре, четири стана и гараже на Савини.  Према ријечима адвоката Вукашина Шимрака за сада су у току поступци за непокретности у Игалу и Баошићима. У оба случаја, како објашњава, Полет Тузла је уписан у земљишне књиге али су се у поступку конституисања новог премјера трећа лица уписасла без правног основа:

– Непокретност у Сервисној зони коју су по новом премјеру уписали управо ранији власници, иако је Општина Херцег Нови рјешењем додијелила ту непокретност Полету и Полет уредно исплатио накнаду. Поступак је у току за непокретност у Баошићима односно остатак имовине који је преостао након додијеле плацева на једном дијелу својим запосленим тада. Овај остатак имовине је око 6 000 квадрата и на њему је без правног основа уписана Општина Херцег Нови. У односу на ту имовину постоји рјешење гдје се та имовина додијељује Полету и Полет уредно исплаћује накнаду.

Пословни простор у згради старог Дома здравља је отуђен 2001. године, али то је на њима да утврђују, казао је Шимрак.

-Ми нисмо покретали никакав поступак до сада и на њима је да утврђују шта се дешавало и на који начин је отуђен тај простор.

Општина Тузла покренула је поступак за обештећење за одмаралиште код Титове виле. Рјешењем Министарства трговине из 1993. године та имовина је, по ријечима Шимрака, без икаквог правног основа додијељена на привремено коришћење Министарству унутрашњих послова.

-Министарство унутрашњих послова је на основу таквог рјешења додијелио ту локацију, односно тај објекат одмаралишта са комплетном земљом која је око 750 квадрата својим запосленима из тадашње државне безбиједности двојици службеника, ради рјешавања стамбеног питања. Ми смо процесуирали тужбу, ти службеници нису ништа криви, држава им је додијелила да рјеше стамбена питања. Тужба је усмјерена према држави Црној Гори за исплату накнаде за против законито одузету имовину. Тај поступак је у току, казао је Шимрак.

Интересантан случај промјене права уписа својине, како наводи Шимрак,  је такође у центру  Игала на површини од око 15 000 квадрата. Покренути су парнични поступци за утврђивање права својине након чега ће ићи и поступци  за утврђивање и исплату накнаде за одузету имовину, а ријеч је о фирмама из Србије које су 60-их година прошлог вијека купиле од физичког лица земљиште  на коју се касније уписала општина на основу одлуке о проглашењу градско- грађевинског земљишта.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here