Tушуп: Емоционална интелигенција од велике важности на плану родитељства

Интерактивна радионица на тему илустровања емоција одржана је и другог дана у Градској библиотеци са ученицима Средње школе, штићеницима Дјечијег дома „Младост“ као и Дневног центра. Са њима су радиле илустраторка Ана Петровић и психолошкиња и психотерапеуткиња Милица Тушуп.

Велики проблем савременог друштва како дјеце тако и одраслих је што су емоционално неписмени. Не препознају емоције саговорника, чланова породице, пријатељске групе што односе чини мање квалитетним, потенцијално опасним, можда и насилним. Радионица зато има за циљ да се полако учимо емоционалној писмености, како бисмо од малих ногу били више у додиру са емоцијама, истиче за РТХН психолошкиња и психотерапеуткиња, Милица Тушуп.

Изражавање емоција на друштвено прихватљив начин основ је успјешне комуникације. То је пут ка већем самопоуздању, а и да односи у друштвеној средини буду квалитетнији, како истиче Тушуп, емпатичност је изузетно важна како бисмо се ставили у положај друге особе и утицали на њу позитивно.

Већ формирани људи теже савладавају нове вјештине на плану емоционалне интелигенције али је она изузетно важна у области родитељства.

Млади и родитељи који припадају средњој генерацији имају пресудну улогу у томе да малу дјецу науче саморегулацији. То је нешто што се ради у породицама али је заоштрено питање јер су дјеца и родитељи све мање склони комуникацији, због чега су дјеца препуштена васпитно –образовним установама. Повољно је што је могуће научити како постати емоционално интелигентан.

Тушуп закључује да су емоције саставни дио живота и усмјеравајуће дјелују на појединца због чега су радионице попут ове од изузетне важности.   Интерактивну радионицу „Илустровање емоција“ организовала је Градска библиотека и читаоница  у сусрет Свјетском дану писмености, 8.септембра, у сарадњи са организаторима ХСФ-а, као и представницима  СМШ „Иван Горан Ковачић“, Дјечијег дома „Младост“ и Дневног центра.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here