Туристички посленици оптимистични на старту сезоне

Херцегновски хотелијери након двије године пандемије ову туристичку сезону дочекују са оптимизмом. Судећи по досадашњим најавама ова година, што се тиче туристичке привреде, требало би да буде једна од успјешнијих.

У хотелу Лајтхаус почетак сезоне је као и рекордне 2019. године, а најаве су такве до краја септембра, прича за РТХН менаџер Јован Мићуновић.

Менаџер хотела Лајтхаус, Јован Мићуновић

– Цијене смо подигли за 10-15%, зависно од аранжмана и партнера са којим радимо, али цијене у набавци, од енергената до хране и пића, скочиле су знатно више од тога, тако да ће сам ефекат сезоне бити под знаком питања. Питање је и како ће се те цијене кретати током сезоне и да ли је то њихово повећање реално – наводи он.

Мићуновић озбиљнију анализу најављује тек након сезоне. Најаве су, како наводи, добре до половине септембра, али ће биланс умногоме зависити управо од тог подсезонског периода. 

Примјетан је број туристита из Велике Британије, Њемачке и Француске који већ букирају смјештај у луксузнијим хотелима у Херцег Новом, због чега у компанији Лазуре очекују добру сезону, наводи менаџерка Ивана Мацука.

Менаџерка хотела Лазуре, Ивана Мацука

– С обзиром на кризу на два нама веома значајна тржишта претходних година мало смо били песимистични, али посљедњих мјесец и по букинг се покренуо, отворила су се нека нова тржишта, понајвише из Европе, чак и јако пуно Американаца букира, захваљујући близини дубровачког аеродрома – казала је она.

У хотелу ове компаније у Мељинама, како је истакла, не брину толико за госте, колико ће им проблем представљати недостатак радне снаге.

Како се приближава јул тако град се пуни гостима. Према подацима Туристичке организације у Херцег Новом борави 10.071 гост. Нјих 4 250 одабрало је хотелски смјештај за боравак док 5 798 одмара у приватним домаћинствима. Мањи број страних туриста, њих 23 изабрало је да борави у аутокампвима.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here