Туристичка сезона знатно боља од претходне

Љетна туристичка сезона је знатно боља од претходне године, а на нивоу 90% у односу на рекордну 2019., поручио је министар економског развоја и туризма Горан Ђуровић на сједници Одбора удружења туризма и угоститељства Привредне коморе Црне Горе у Колашину, гдје је расправљано о текућој туристичкој сезони.

Туристички посленици и представници ресорног министарства задовољни су реализацијом и постигнутим резултатима љетне туристичке сезоне, која се наставља и у септембру. Министар економског развоја и туризма Горан Ђуровић је казао да је сезона била више него успјешна.

-Неке најаве су биле мало песимистичке. Треба да идемо ка оптимизму, да вјерујемо у себе, јер онда морате да остварите резултате и то је неизбјежно. Остварили смо резултат, најава постсезоне је добра, хотелијери кажу да им је малтене попуњеност за септембар загарантована. За даље мјесеце ћемо да видимо, али пред нама је велика шанса да продужимо сезону, да имамо добре предсезоне, јаке постсезоне и самим тим да имамо најјачу грану у нашој привреди, а то је туризам, још јачу.

-Присутни су се сагласили да са припремом наредне сезоне треба кренути већ од краја текуће. Сугестије привредника су се односиле и на доношење Стратешког маркетинг плана Црне Горе, привлачење туриста веће потрошачке моћи, осмишљавање подстицајних мјера које ће привући госте ван главне туристичке сезоне, али и на рјешавање проблема сиве економије.

Министар Ђуровић је истакао да су све сугестије представника привреде на мјесту и да би имплементирање 50 одсто предлога до следеће туристичке сезоне био велики успјех.

-Данас су баш из Привредне коморе добро таргетовали одређене проблеме које можемо да рјешимо и о којима можемо да причамо, као што је проблем радне снаге, проблеми прљавштине, буке и неких других сегмената који кваре нашу понуду, а мислим да можемо већ за следећу сезону да урадимо доста ствари. Због тога нама сад тек предстоји почетак припреме за 2023. годину, поручио је Ђуровић.

Да је потребно наставити реализацију визије Црне Горе као елитне туристичке дестинације сматра и потпредсједник Привредне коморе Никола Вујовић.

-То значи да прије свега треба наставити са реализацијом значајних инфраструктурних пројеката, како би створили предуслове за развој бизниса у овом сектору, односно индустрији. У том смислу мислим да су данас сви говорници поменули капитално важан пројекат изградње ауто пута. Управо је то та визија о којој говорим; управо реализација једног таквог пројекта чини да Колашин данас није исти као што је био прошле године, и да није исти као што је био прије пет година.


Предсједник Одбора Ранко Јововић казао је да је према прелиминарним подацима Монстата од 2. септембра, током првих седам мјесеци ове године у колективном смјештају остварено 620 хиљада долазака, што је 79 % више у односу на упоредни период претходне године, или остварење од 90 % у односу на исти период 2019.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here