Тренинг имуног система у сезони грипа и великог кашља

У Црној Гори тренутно је компликована епидемиолошка ситуација, јер је активно више епидемија. Доминира грип који је у узлазној путањи, а не јењава ни епидемија великог кашља. На вратима су и морбили.

У лабораторијским испитивањима примјећени су случајеви инфекције са више вируса. Релативно високе темепературе ваздуха са влагом у овом периоду погодују развоју вирусних инфекција, навела је у емисији Новско поподне,  докторка медицинских наука Вјерослава Славић, начелница и главни истраживач у Научно истраживачком центру  Института Игало и једини специјалиста у Црној Гори из области клиничке имунологије:

Др Вјерослава Славић

– Генерално имамо проблем са пуно вируса који су резистентни у нашем организму. Вирус је врло специфичан патоген, имајући у виду чињеницу да вирус не може да се излијечи. Једном вирус уђе у организам и он је увијек ту. Кад је почело са короном било је врло драматично и са аспекта савјета. У периоду више од годину доста тога су људи, можда из панике из страха, пропуштали да ураде оно што је суштина – да припреме организам за тај сусрет са вирусом са којим смо се сретали и раније, објашњава др Славић.

Сезона је грипа са озбиљним клиничним сликама:

– Оно што ја ове године видим, то је доста атипичних клиничних слика које је тешко препознати. А негдје терапијских одговор није онакав какав очекујемо, па и ми будемо помало збуњени. Да ли је у питању преклапање више вирусних инфекција, да ли је у питању негдје да се пробуде? Ти вируси које ми имамо, носимо у организму ко зна откада и то захтјева озбиљнију анализу.

Ово што се великог кашља тиче, pertussis, њега је увијек било, а можда смо ове године мало у страху, који вучемо од пандемије короне, па обраћамо мало више пажњу, навела је Славић.

Др Славић напомиње да се у  посљедње вријеме епидемије морбила  циклично понављају:

– Дефинисано је да је епидемија прије пар година била да је популација дјеце која нису вакцинисана, па је дошло до ширења морбила…Имам утисак да људи не схватају значај превенције.

Вакцинација јесте један вид тренинга имуног система, а једна од главних карактеристика имунског система као његове цјелине, јесте управо његова меморија.

Ако сте се било када сусрели са тим вирусом, ви то памтите и брже ћете да одреагујете. И то је суштина на којој је базирана прича вакцинације, као једне од превентивних мјера. Ни једна вакцина није сто посто заштита, каже др Славић.

Она истиче да постоје још двије битне карактеристике у дефиницији превентивне медицине, а то је да успорава ток хроничних болести и спречава компликације. Наводи примјер да је писала научни рад о цитомегало вирусу:

– Била сам тада шокирана када сам наишла на свјетски податак из литературе,  који каже да је прокуженост свјетске популације херпес вирусом скоро 100 одсто. Практично ти вируси су ту и круже. Заборавили смо лијепе савјете наших баки, мајки, које су нас упозоравале управо на овакве ситуације.

С друге стране ограничени смо када је у питању исхрана. Ипак те органске здраве хране, све је мање. Чак се и тај израз органска производња напушта у цијелом свијету, јер то не постоји. Постоји нешто што се зове природна производња. То је један низ, континуитет, који је јако тешко прекинути.

Није суштина приче да се уносе огромне количине витамина. Оно што треба да знамо да  хемијски узимамо оно, што не можемо да уносимо храном. Тога баш и није пуно, образлаже др Славић.

Др Славић каже да узимањем пуно хемијских супстанци, долази до њихове интеракције у организму.

– Важно је пратити распоред зашто и како се узима. Исхрана се, углавном, потиснула као једна од најважних карика…Физички стрес је један од најјачих стресова којима организам може да буде изложен.

Битна је прича око 200 метара квадратних површине које имамо у организму цријева, што је клакцалица цијелог нашег имунског одговора и некаквих исхода уколико се човјек разболи, каже др Славић и поручује да смо заштићени све док су наша цријева интактна и слузокожа очувана…

Хипократ (отац модерне медицине) је још прије двије и по хиљаде година рекао да све болести почињу из цријева и да храна треба да буде лијек и лијек да буде храна!

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here