Трећи случај морбила у Црној Гори

Институт за јавно здравље Црне Горе

Институт за јавно здравље Црне Горе је 1.5.2024. године у поподневним часовима регистровао трећи случај оболијевања од морбила. Оболијевање је регистровано код дјетета узраста три године, са мјестом пребивалишта у општини Бар, које није било вакцинисано ниједном дозом ММР вакцине. Према до сада доступним информацијама, овај случај оболијевања није епидемиолошки повезан са претходним случајем регистрованим у Бару. Такође, за сада не постоји податак о путовању дјетета ван Црне Горе у периоду максималне инкубације. Истраживање се наставља ради прикупљања додатних релевантних информација у циљу откривања извора инфекције и смањења ризика од појаве нових случајева. Дом здравља Бар врши епидемиолошко истраживање и предузима мјере сузбијања, док Институт за јавно здравље пружа неопходну подршку.

Из Института за јавно здравље Црне Горе позивају родитеље да доведу дјецу на вакцинацију без одлагања. Сва дјеца која су навршила годину дана и немају медицинске контраиндикације писано наведене од стране љекара треба да приме прву дозу вакцине против морбила, заушки и рубеле (ММР), а дјеца која се припремају за упис у школу и старија морају бити вакцинисана са двије дозе ове вакцине.

Подсјећају да је у земљама окружења регистровано оболијевање од морбила у епидемијској форми (Босна и Херцеговина, Србија, Албанија, Румунија) са преко 5 200 обољелих и најмање осам умрлих лица од којих шесторо дјеце, четворо млађе од једне године.

Морбили су акутна заразна респираторна болест која се одликује високом температуром, кашљем, коњунктивитисом, појавом ситнозрнастог црвенкастог осипа, честом појавом компликација (до 3 од 10 инфицираних развије неку од компликација међу којима могу бити упала плућа и упала мозга), а може довести и до смртног исхода у било ком узрасту при чему су, уколико се инфицирају, од тешких форми болести у највећем ризику дјеца узраста испод пет година и имунокомпромитоване особе било ког узраста. Вирус морбила се најлакше преноси директним контактом са капљицама секрета носа, уста и ждријела које инфициране особе приликом кијања, кашљања или говора избацују у своју околину. Вирус морбила се преноси и ваздушним путем, то јест удисањем аеросола јер вирус може остати у ваздуху бар два сата након што инфицирана особа напусти просторију. Могућ је и индиректни пренос приликом контакта са назофарингеалним секретом свјеже контаминираним предметима. С обзиром да се обољење веома лако преноси, када је ниво колективног имунитета на ниском нивоу, долази до настанка епидемија. Извор инфекције је обољела особа, а заразност траје четири дана прије и четири дана након избијања оспе.

Чињеница да је особа заразна и прије појаве оспе отежава епидемиолошку контролу ширења узрочника болести. Једина дјелотворна мјера превенције епидемијског јављања морбила је вакцинација која се спроводи комбинованом ММР вакцином. Потпуна вакцинација подразумјева примање двије дозе вакцине при чему прву дозу треба примити што прије након навршених годину дана. Вакцина је безбједна и веома дјелотворна, а нарочито је важно правовремено примање вакцине, без одлагања.

Тренутни обухват првом дозом вакцине код дјеце предшколског узраста је 57,9 %, односно само у овој узрасној групи  16 500 дјеце није примило ниједну дозу ММР вакцине, а према узрасту сви су могли бити вакцинисани. У узрасту дјеце која похађају основну школу 8 500 није примило ниједну дозу ММР вакцине, а у узрасту средње школе 2 600. Осим тога, треба напоменути да велики број дјеце узраста основне и средње школе није примило другу дозу вакцине, а само двије дозе значе потпуну вакцинацију.

С обзиром на наведено, као што су више пута истицали, постоји ризик од настанка епидемије морбила. Не препоручују се путовања невакцинисаним и непотпуно вакцинисаним особама у подручја гдје је регистровано оболијевање у земљи и ван земље, као и било какво окупљање или боравак у колективу особама које нису уредно вакцинисане сходно узрасту или немају податак да су некада боловале ову болест, поручују из Института за јавно здравље Црне Горе.

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here