Меморијална акција даривања крви „Милутин Лековић Лека“ – прикупљено 68 јединица крви

Полагањем цвијећа на спомен обиљежје у Игалу на мјесту гдје је убијен полицајац Милутин Лековић Лека, почео је програм обиљежавања III Меморијала којим се кроз акцију добровољног даривања крви, чува успомена на нашег суграђанина, који је положио живот, на службеној дужности.

У присуству породице Лековић, одајући почаст, цвијеће на мјесту трагичног догађаја положиле су колеге из Граничне полиције Управе полиције, чланови Kлуба добровољних давалаца крви, грађани Херцег Новог.   

Синдикална организација Граничне полиције Херцег Нови и Kлуб добровољних давалаца крви Херцег Нови у Болници Мељине, организовали су  III Меморијал добровољног давања крви у част Милутина Лековића Леке, полицијског службеника који је убијен 15. децембра 2019. године.

Поред службеника полиције, који се сваки пут одазову у великом броју, у акцији учествују и грађани Херцег Новог. Све је већи одзив акцији, која је попримила међународни карактер. Дароваоцима крви су се придружиле колеге из Хрватске.

Предсједник Синдикалне организације Граничне полиције Херцег Нови Игор Рмандић за РТХН је подсјетио да су тражећи начин да сачувају успомену на колегу Милутина, одлучили да то буде добровољно давалаштво крви, јер је он сам био добровољни давалац и безброј пута помагао познатим и непознатим људима.

-Дошли смо на идеју да организујемо Меморијал у његово име и надамо се да ће из године у годину бити све успјешнији и квалитетнији, те на тај начин ћемо најбоље сачувати успомену на Милутина, поручио је он.

Поред великог броја службеника полиције из Херцег Новог, колега из Подгорице и Улциња, ове године са великим задовољством желим да нагласима,  први пут након више деценија, дошле су наше колеге из Републике Хрватске, службеници Полицијске постаје Груда, да учествују у акцији даривања крви и да се придруже Меморијалу, са којима смо и раније имали одређену сарадњу, када се код њих догодио земљотрес, подсјетио је Рмандић.

Напомиње да је крв ресурс који се не може купити.

Са Клубом добровољних давалаца крви Херцег Нови потписали су Мемораднум о сарадњи, са циљем да заједно раде на едукацији, кроз радионице и друге облике упознавања људи о значају добровољног давалаштва драгоцјене течности, која спасава животе.

– Наша намјера је и да привучемо што већи број младих људи да учествују у акцијама и дарују крв, објашњава Рмандић.   

Искрено су захвални свим грађанима који су се одазвали  овој хуманој акцији и учествују  у акцији и Меморијалу.

-Прошле године имали смо  и неколико учесника из иностранства, држављана Србије, Босне и Херцеговине и Украјине, подсјећа он.  

Предсједник Клуба добровољних давалаца крви Херцег Нови  Зоран Срдановић је казао да је данас трећа акција коју организују са Синдикатом Граничне полиције, а у плану је да се сарадња прошири:

– Изразио би велико задовољство зато што смо  потписали Меморандум о сарадњи, који већ даје видљиве резултате. Имам искрену наду да ће Меморијал трајати и да буде што успјешнији. Покојни Лековић је за неко боље сутра сутра, положио свој живот. Злочинци који су њему одузели живот не бирају, тај дан је могао бити било ко. Искрено сматрам да његова жртва ни под којим условима не смије бити заборављена, ни запостављена. Ово је само мали корак што ради Синдикат Граничне полиције и Клуб добровољних давалаца крви, али и те како друштво мора да покаже да овакве хероје не смије да заборави. То треба конкретно показати и предузети мјере да се оваква или слична ситуација никада више не понови, истакао је Срдановић, подсјећајући да се у континуитету, током године, организују четири акције добровољног давања крви.     

Сматра да је данашња акција изузетно посјећена, што говори о добро укомпонованом тиму.   

 Драган Николић, колега и кум Милутина Лековића Леке, казао је да учествовање у акцији значи афирмацију хумане активности  добровољног давалаштва крви којој је био посвећен и покојни Лека.

Ранко Беговић

Добровољни давалц крви Ранко Беговић за РТХН је казао да му је ово 181.  пут да даје крв.

– Ово је највећа хуманост за сваког човјека. Препоручујем и младој генерацији да даје крв,казао је он.

Горан Жугић радник на Хируршком одјељењу у Болници Мељине, каже да је мотив да учествује у акцији  тај што је упознат колико је крв потребна, изискује степен хитности када се ради о спасавању живота.

Прикупљено је 68 јединица крви, што је  премашило прошлогодишњи резултат друге Меморијалне акције.

Постхумно је додијељена Захваланица Милутину Лековићу Леки, као вишедеценијском добровољном даваоцу крви.

Захвалнице су подијељене и учесницима акције III Меморијала добровољног давања крви, као и заслужним организацијама које су помогле да се на достојан начин очува успомена на Милутина Лековића Леку.

Захвалница уручена и РТХН за помоћ у организацији Меморијала

РТХН је указана част да је у друштву више организација добила захвалницу за медијску подршку Меморијалу „Милутин Лековић Лека“.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here