ТРАЈНО РЈЕШЕЊЕ САНАЦИЈЕ КЛИЗИШТА У КОТОБИЉУ

Компанија Брив Контракшен „Briv Construction“ уклониће данас сву механизацију која је коришћена на санацији клизишта у Котобиљу, као и сигнализацију којом је протеклих мјесеци регулисан саобраћај на путном правцу Мељине –Петијевићи.


Завршени су сви радови а у току је постављање заштитне ограде, казао је инжењер Мирко Мишковић, руководилац у компанији која је изводила радове.


-У току дана ћемо уклонити сву механизацију и опрему и коначно, на задовољство свих, отвориће се ова дионица за саобраћај. Завршени су сви радови на санацији клизишта и они су изведени у складу са пројектом. У наредном периоду током експлоатације пута ми ћемо пратити и геодетски осматрати шта ће се дешавати. Радови су урађени квалитетно , у уговореном року. Урађена је мостовска конструкција, која се састоји са десне стране од реда шипова на осовинском размаку од пет метара , дужине до 23 метра на којој се налази наглавна греда а са лијеве стране саобраћајнице се налази бетонска греда која је сидрима и анкерима ињектирана у стијенску масу. Преко греда су постављене попречне греде на сваких пет метара и преко армирано бетонска конструкција дебљине 35 центиметара. Након армирано –бетонских радова приступили смо хидрозолационим радовима и постављању три слоја асфалта. Ријеч је о конструкцији која је тако пројектована да иако дође до слијегања материјала испод надглавне греде она мора да остане и то је био основни циљ, објаснио је Мишковић.


Радови су трајали 45 дана од побијања шипова, а по ријечима Мишковића, због временских услова пролонгирани су десетак дана. Вриједност изведеног посла је око 400.000 еура.
-Чекало се дуго али је ово једно трајно рјешење, геолошки елаборат је квалитетно урађен, све је изведено у складу са тим, а надзор је била фирма Бока тим. За све недоумице које смо имали током извођења радова, консултовали смо пројектанта, значи цијели један тим је био укључен у реализацију, да би ова дионица пута била безбједна за саобраћај, закључио је Мишковић.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here