ДОСТУПАН НОВИ САЈТ И КОЛ ЦЕНТАР ЗА ЗАШТИТУ ПРАВА ПОТРОШАЧА

Црна Гора је обезбиједила услове за заштиту права потрошача који важе у Европској унији, саопштила је Рада Марковић, помоћница директора Управе за инспекцијске послове и шефица Радне групе за поглавље 28: Заштита потрошача и здравља.

На конференцији за новинаре представљен је Централни информативни систем за заштиту потрошача, као и нови веб сајт potrosac.me намијењен информисању грађана о потрошачким правима и слању жалби у случају да су им иста повријеђена.

Марковић је позвала потрошаче да своја права користе у пуном капацитету. Она је истакла да потрошач, као слабија страна на тржишту у односу на трговца, ужива додатну заштиту кроз прописане обавезе трговаца/пружалаца услуга, као и кроз механизме заштите који му стоје на располагању када му је право повријеђено.

„Ако не успијете да ријешите проблем са трговцем, користите могућности Централног информационог система за заштиту потрошача. Обратите се надлежном органу/институцији путем сајта потросац.ме. То је најбрже, а и не кошта. Поред могућности да поднесете жалбу, на сајту ћете наћи и за вас важне информације, као и одговоре на дилеме које можете имати приликом куповине робе и услуга. Потрошачима који нијесу у прилици да користе предности које овај wеб сајт пружа, остају могућности које су им и до сада биле на располагању, а то је да жалбу/питање пошаљу писаним путем, телефоном, преко Кол центра 080 555 555, путем мејла и на други начин. У ЦИСЗП се уносе и обрађују све примљене жалбе и питања“, нагласила је Марковић.

Системом управља Управа за инспекцијске послове, која представља и централну тачку за дистрибуцију пристиглих жалби и иницијатива према надлежним органима. У читав систем укључено је више од 20 органа и институција које су пуним капацитетом, на заједничком задатку заштите права потрошача у Црној Гори.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here