Током сезоне расте количина отпада, камиони Чистоће ангажовани у четири смјене

Запослени у предузећу Чистоћа упркос високом температурама, па и обилним падавинама, током ове љетње туристичке сезоне вриједно раде и труде се да град буде што чистији. На санитарну депонију Тисове греде током јуна на дневном нивоу, одвожено је око 80 тона отпада, али се та количина у јулу и август знатно увећа.

Како за РТХН прича ПР предузећа, Радмила Перовић, ријеч је о устаљеном ритму сваке љетње сезоне, а сваки сектор има посебан распоред обавеза.

Радмила Перовић, Чистоћа ДОО

– Што се тиче одвоза отпада, односно пражњења контејнера, то радимо четири пута дневно. Прва смјена почиње у 3 ујутру, затим имамо међусмјену и у пријеподневним часовима, друга смјена је од 15 часова и последња смјена је у вечерњим часовима. Што се тиче радника на јавним површинама, они су већ од данас ангажовани од 5.30 ујутру, тако да се трудимо да очистимо град колико је то могуће – наводи она.

Смјене су организоване како би радници избјегли рад током највећих дневних врућина, односно у периоду од 11 до 16 сати нису на терену.

Уз доставна возила, камиони Чистоће приликом пражњења контејнера често заустављају ионако успорен саобраћај, свјесни су тога у предузећу, али не могу промјенити термине, јер би то довело до претрпаних контејнера и наружило имиџ града.

– Основни разлог наших камиона на улицама је непоштовање термина за одлагање отпада. Да сви ми, односно грађани Херцег Новог отпад одлажемо у предвиђеном термину од 21 до 6 сати ујутру, наша прва тура, та јутарња смјена, би у потпуности завршила са одвозом отпада и камиони не би имали никакву потребу да изађу током дана – истиче Перовић.

Уколико неки од камиона закасне због све већих гужви, предузеће заприми велики број притужби на препуне контејнере.

Количина одвезеног отпада током јуна била је у просјеку око 80 тона дневно, почетком јула те количине се увећавају, информише Перовић

– Сад већ та количина расте, како иде сезона, већ последњих пар дана прелази 90 тона, а у јулу и августу, када је шпиц сезоне, имамо и преко 120 тона. То је изузетно велика количина отада који се прикупи. Када би се бар поштовао тај термин за одлагање, могли би некако да се организујемо боље и да бар због наших камиона не долази до тих закрчења саобраћаја – прича Перовић.

Радници Чистоће ангажовани су и на прању улица, тргова и шеталишта, током сезоне свакодневно.

– Цистјерна пере шеталiште и улице сад по потреби, и парцијално, јер не можемо одједном све за једну ноћ. Они стартују јако рано, јутрос су око 3 изашли да перу луку Шквеr. Тргови се перу из хидранта, још увијек нисмо почели свакодневно, али како сезона одмиче, тако креће и активније прање. Трудимо се макsимално да и то сервисирамо у потпуности – информише Перовић.

Иако грађани често упућују примједне због нереда на незакупљеним купалиштима, упркос кантама за смеће које су постављене на свакој плажи, из Чистиће увјеравају да се труде да стигnу да све очисте, али да је понекад то физички немогуће, јер поред људи и море избацује отпад.

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here