Током прошле године у херцегновском одјељењу Суда за прекршаје ријешено 1712 предмета

Суд зе прекршаје Будва, Одјељење у Херцег Новом је у 2023. години примио укупно 1614 предмета у којима је вођен прекршајни поступак, ријешено је укупно 1712 предмета. Рачунајући и оне пренијете из претходне године, укупно у раду је било 2391 предмет, а година је завршена са укупно 658 неријешених предмета.

Како је за РТХН казао судија Андрија Војводић, 2023. година завршена је са 658 нерјешених предмета, у Суду у којем поступа свега двоје првостепених судија.

Андрија Војводић, судија Суда за прекршаје

– Највећи број предмета односио се на прекршаје из области Закона о безбједности саобраћаја на путевима и то 1686, Закона о јавном реду и миру 247 предмета, Закона о спрјечавању корупције 108, Закона о заштити од насиља у породици 97, док преостале предмете чине различите области – наводи он.

Највећи број изречених санкција биле су новчане казне и то у 1254 предмета, условних казни затвора је изречено у 65 предмета, у 26 је изречена затворска казна, у 115 изречена је опомена, а било је и 79 ослобађајућих одлука.

– У поступцима у којима је утврђена прекршајна, изрицане су и заштитне мјере, па је изречено 408 заштитних мјера забрана управљања моторним возилом, 69 заштитних мјера које се тичу заштите од насиља у породици, те преко 30 мјера одузимања предмета који су били употријебљени за извршење прекршаја. Суд је био ажуран и у дијелу рада који се односи на извршење прекршајних санкција, па је од укупно 760 предмета у раду, извршено укупно 531 – казао је Војводић.

На нивоу Суда за прекршаје у Будви укупно је наплаћено преко 2 милиона еура новчаних казни и трошкова поступка, док је у Херцег Новом наплаћено преко 220 хиљада у корист буџета Црне Горе.

Војводић је оцијенио да је квалитет рада био задовољавајући, јер од укупног броја изјављених жалби у само 15% предмета дошло је до укидања одлуке и враћања на поновни поступак од Вишег суда за прекршаје Црне Горе.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here