Током 2022. године регистровано 2 739 нових случајева малигних обољења

У Црној Гори је према процјени Свјетске здравствене организације из 2022. године, било  2 739 нових случајева обољелих од малигних неоплазми. Слично као у осталим земљама у развоју, наше становништво најчешће оболијева од рака плућа, рака дојке, колоректалног карцинома, карцинома простате.

Како је наведено у саопштењу Института за јавно здравље Црне Горе поводом Свјетског дана борбe против малигних обољења, мушкарци најчесће оболијевају од карцинома плућа (21,9%), на другом мјесту је карцином простате (15,5%) и карцином дебелог цријева (11,2%).

Жене најчешће оболијевају од карцинома дојке (31,4%), карцинома плућа (8,2%), карцинома дебелог цријева (7,7%), карцинома тијела материце (7,2%) и карцинома грлића материце (4,4%). Када је у питању старосна доб, најчешће оболијева становништво од 50 до 64 године старости.

На основу наведних бројки јасно је зашто превенција треба бити кључна компонента и најисплативија дугорочна стратегија свих програма усмјерених на снижавање учесталости малигних неоплазми, тим прије што процјене показују да се чак 40% малигних болести може избјећи примјеном одговарајућих интервенција и промовисањем здравих стилова живота, а једна трећина случајева се може излијечити уколико се дијагностикује у раној фази болести и лијечење започне на вријеме.

У Црној Гори се спроводе национални програми за скрининиг рака грлића материце, рака дојке и колоректалног рака, који ће у наредном периоду значајно смањити оболијевање и умирање од наведних локализација малигних неоплазми.

Европски кодекс против рака настао, на иницијативу Европске комисије, има за циљ да информише  становништво о мјерама које појединци могу предузети за себе и своје породице, придржавајући се „12 корака за смањење ризика од рака“.

Свјетски дан борбе против малигних неоплазми је кампања покренута на глобалном нивоу којом се жели указати на значај подизања свијести о малигним неоплазмама, њиховој правовременој превенцији, дијагнози и лијечењу.

Овај дан се обиљежава 4. фебруара сваке године, и слично као и претходних година, садржај активности које су замишљене у овој години стављају акценат на предузимање удружених акција на свим нивоима: од појединаца, организација, здравствених радника до креатора и доносиоца здравствених политка у предузимању заједничких активности у процесу подржавања мјера које треба да резултују већом стопом преживљавања обољелих од малигних неоплазми.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here