Тодоровић: Свети Архистратиг Михаило и данас води битку против оца лажи

Празник Чудо Светог Архангела Михаила у Хони –Љетна слава храма посвећеног овом светитељу прослављена је у Староградској парохији.

Свету литургију је служио игуман манастира Савина јеромонах Макарије, уз саслужење свештенства из више епархија. Пререзан је славски колач  а храм је опходила литија.

Отац Макарије је у бесједи истакао да ко хоће да живи светом, саборном, апостолском црквом коју исповједа у молитви Симбол вјере на свакој литургији, то подразумијева  борбу против гријеха.

-Када се мисао зауставља да не осуђује друге , то дејство благодати Божије назива се кротост. Христос себе ставља за учитељa, он је сам кротак и смирен срцем, та кротост управо је сам Бог. Тек тада се словесно одмара и осјећа истинска љубав према ближњем јер је у сваком човјеку, то је смисао православне вјере.

Старјешини храма, оцу Николи Тодоровићу и вјерницима честитке поводом празника упутио је крстоносни протојереј Предраг  Видаковић.

-Нека ова слава буде дуговјечна, да увијек славите браћо и сестре са својим свештеницима и духовницима да приносите молитве Господу на дар. Ове године овако а догодине још веселије и сложније, а хоће ако заиста будемо срца и душу отворили да у њих смјестимо Господа Исуса Христа.

Највеће чудо је слога међу браћом и међусобно поштовање чему је свештенство поучио блаженопочивши митрополит Амфилохије, садашњи Јоаникије, владике будимљанско никшићки и херцеговачко приморски  Методије и Димитрије, истакао је протојереј отац Никола Тодоровић и изразио захвалност конзулу Републике Србије у Херцег Новом, Мићу Роговићу, као и предсједнику СО Херцег Нови, Ивану Отовићу.

-Зна добро црква шта је власт, ко треба и какав да буде први, да служи свима управо народни првак. До Другог свјетског рата док није дошла пошаст комунизма, народни првак је морао бити онај који је примјер и у свијету и у храму. Долази вријеме не лако за наш народ али заиста, онај ко је са Богом и онај са киме је Бог и небеске силе треба да буде неустрашив. Треба се, како нас је учио митрополит Амфилохије ослобађати од страха, истина прије свега ослобађа од свих стега. Свети Архистратиг Михаило се подигао против оца лажи и дан данас води битку. Херцег Нови је носио име Светог Стефана али се треба молити и надати се да ће храм поново бити посвећен управо њему, као и трг испред храма, закључио је отац Тодоровић.

Чланице кола Српских сестара Херцег Нови  припремиле су послужење за вјернике.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here