ТЕСТНА ФАЗА ПОВЕЗИВАЊА ХН НА РЕГИОНАЛНИ ВОДОВОД

128

Послије  застоја радова на траси у Тивту, напокон су, послије годину, створени услови за реализацију пројекта повезивања Херцег Новог на Регионални водовод, инвестиционе вриједности око два милиона еура.

Према ријечима извршног директора Регионалног водовода Црногорско приморје Јосипа Ђурашковића, спојен и заварен је цјевовод у дужини око 3,2 км, пречника 500 мм – до прекидне коморе Тиват.

-Ради се на тестирању и испирању цјевовода. Очекује се да ће за 15 дана бити све завршено и званично цјевовод пуштен у рад, чиме се повезује Херцег Нови са регионалним системом водоснабдијевања са изворишта Боље сестре, поред Скадарског језера. Са руководством  Општине Херцег Нови и предузећа Водовод и канализација ћемо договорити детаље у циљу склапања уговора, за наредну сезону како не би више потрошачи од Св. Неђеље до Зеленике у љетним мјесецима имали проблеме са водоснабдијевањем, оцијенио је Ђурашковић.

 У реализицији пројекта било je доста проблема са рјешавањем имовинских односа, саопштено је из Одбора директора Регионалног водовода Црногорско приморје.

– Међутим, захваљујући посвећености и преданом раду запослених у Регионалном водоводу, бројни изазови који су били пред њима са успјехом су рјешавани. Нови менаџмент је са успјехом ријешио у веома кратком времену спор који је настао на релацији Регионални водовод – „Приморје“ АД Тиват -Управа за катастар и државну имовину ПЈ Тиват, у вези са накнадом за непотпуну експропријацију земљишта у власништву „Приморја“ преко кога, у дужини од 35 м, пролази траса регионалног водовода на дионици ПK Подкук – Јадранска магистрала – Опатово. Задовољство је у Одбору директора Регионалног водовода да се и поред ових препрека успјело, на почетку мандата новог менаџмента, да се у Тивту изведу завршни радови којим ће Херцег Нови бити повезан на систем регионалног водовода,  казао је предсједник Одбора директора Регионални водовод Зоран Лакушић.

Истиче да су послије застоја од годину дана, а како додаје захваљујући преданом раду новог менаџмента на челу са извршним директором Јосипом Ђурашковићем, створени услови да се, напокон, уђе у завршну фазу реализације пројекта повезивања Херцег Новог на регионални водовод.

-Додатне количине воде из регионалног водовода омогућиће додатну сигурност у снадбијевању водом Херцег Новог. Овај цјевовод имаће огроман значај за дистрибуцију воде на полуострво Луштица, гдје се поред потреба становништа планира и изградња значајних туристичких капацитета, а додатне количине воде ће управо бити намијењење за ово подручје, казао је Лакушић.

 За потребе прикључења општине Херцег Нови на регионални водоводни систем изграђен 3,2 км цјевовод на потезу од прекидне коморе Тиват до Опатова, након чега ће грађани Херцег Новог, који живе на ривијери од Свете Неђеље до Зеленике добити 130 л/с воде за пиће из система регионалног водовода. Херцегновски дио полуострва Луштица ће  добијати 70 литара у секунди, чиме ће овај пројекат додатно унаприједити амбијент за реализацију туристичких пројеката и за даљи развој туристичког производа и на том дијелу општине Херцег Нови.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here