ОБРАЗОВАЊЕМ И ПРИПРЕМОМ ДО СМАЊЕЊА РИЗИКА ОД КАТАСТРОФА

Општина Тиват у сарадњи са Комуналним предузећем, Министарством унутрашњих послова и Основном школом “Драго Миловић”, ове године кроз бројне активности обиљежава 13. октобар, Међународни дан смањења ризика од природних катастрофа.

Предсједник општине Тиват Жељко Комненовић претходне седмице упутио је писмо намјере и тиме уврстио Тиват у Међународну мрежу отпорних градова под називом Рисајлант ситис (Resilient cities). Активним учешћем у овој мрежи, као и кроз пројекат Баланс (Balance) који се реализује у Бококоторском заливу, планирано је подручје Боке довести на значајно већи ниво спремности за катастрофе.

Службеници Комуналног предузећа претходног мјесеца су радили на чишћењу бујичних канала, орезивању зеленила, сувих стабала, као и друге активности у циљу припреме за лошије временске прилике. У међувремену, најмлађи грађани Тивта у основној школи “Драго Миловић“ имали су прилику да присуствују едукативним предавањима о смањењу ризика од природних и других катастрофа, која је одржала Лидија Петроне Колар, начелница подручне јединице Котор, Тиват и Херцег Нови Директората за ванредне ситуације МУП, док су припадници општинске Службе заштите посјетили школу у циљу да додатно допринесу едукацији ученика.

Из Директората за ванредне ситуације МУП-а су, поводом Међународног дана смањења ризика од катастрофа, указали на то да се подизањем свијести грађана доприноси повећању безбједности и смањењу ризика по живот и здравље људи и средине у којој живе. Како су навели, природне непогоде дешавају се све чешће и са великим интензитетом, о чему говори и чињеница да широм свијета све више људи изгуби животе и материјална добра због природних катастрофа.

Међународни дан смањења ризика од катастрофа установила је Скупштина Уједињених нација 2009. године и 13. октобар прогласила даном који је посвећен изградњи и јачању свијести о ризицима катастрофа, очувању животне средине и спријечавању даљег уништавања планете Земље.

„Општина Тиват ће и у наредном периоду наставити са активностима које ће дати адекватан значај области смањења ризика од катастрофа“, поручила је в.д. менаџерке општине Тиват Патрициа Побрић.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here