“Тесла или прилагођавање анђела” – Теслин живот обичног човјека, а не научника

Позоришна представа “Тесла или прилагођавање анђела” је својеврсни интервију демона који изиграва новинара и највећег научника свих времена, Николе Тесле. Кроз разговор новинар се осврће на Теслин живот, односно рад, поријеколо, сарадњу и суочавање са савременицима попут Алберта Ајнштајна или Томаса Едисона, покушавајући да открије тајну бесмртности душе. Тесла кроз разговор балансира између науке и умјетности, односно васионе и људске душе и ума.

Публика је у амфитеатру Дворане “Парк” уживала, а квалитет представе и глуму Момчила Оташевића и Владимира Посавец Тушека наградила огромним аплаузом.

Глумац Момчило Оташевић, који тумачи улогу новинара, прича за РТХН да се у Херцег Новом не осјећа као гост, али да тек сада први пут игра амфитеатру.

Глумац Момчило Оташевић

– Гдје год да сам у Црној Гори, као да сам кући. Стварно ми је било лијепо, мада вруће. Да ми је неко прије 10 година, кад сам овдје пио пиће и чекао да играм представу, да ћу овдје играти и имати неку велику улогу, рекао бих да нема шансе да ћу дотле догурати – наводи он.

На квалитет играња одражавају се енергија и дугогодишња сарадња два глумца.

– Владо и ја смо снимили двије-три серије, што значи од 180 до 350 епизода заједно. Знамо како функционишем, познајемо габарите и глумачки занос и дар један другоме и доста се добро разумијемо. Како смо пуно снимали заједно, он ме звао да радимо представу кад је почела корона, угасила се серија. Представу смо направили за неких 25 дана – прича он и додаје да му је било толико лако да се чини да је рад трајао заправо 25 минута.

Акценат приче заправо је на Николи Тесли као човјеку, не као научнику, због чега је представа лишена свих стереотипа о славном научнику, објашњава глумац Владимир Посавец Тушек.

Глумац Владимир Посавец Тушек

– Бавили смо се његовим проблемом, душом, унутрашњом борбом, али и битком за себе и човјечанство. Тако да то није урађено као редитељев задатак да одиграм Теслу, већ сам самом себи задато задатак, не да би одиграо Теслу, већ заједно са Момом испричао једну причу – казао је он.

Тушек прича да је избјегао ангажовање редитеља, јер је од старта знао шта жели да уради са овим комадом.

– Дрзнуо сам се да се ухватим режије, мада се не осјећам као редитељ и не желим тај терет. Ово је једна глумачка представа, мислим да се то види и да публика препознаје као нашу причу о Николи, а на то сам највише поносан као редитељ – казао је кроз смјех.

Након гостовања у Херцег Новом представа ће учествовати на Фестивалу дуо драме у Тополи и Скупи фестивалу у Скопљу, док је на јесен очекује турнеја по Словенији.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here