Телеграм саучешћа предсједника Катића поводом смрти др Ђура Мусића

Поводом смрти великог хуманисте и изузетног љекара, а нашег уваженог суграђанина др Ђура Мусића, телеграм саучешћа породици и члановима ОБНОРА 1941-1945 Херцег Нови, упутио је предсједник Општине Херцег Нови, Стеван Катић у своје лично и име локалне самоуправе.

„Херцег Нови, али и Црна Гора и Херцеговина, остају сиромашнији одласком др Ђура Мусића, човјека који је људскост, честитост и хуманост стављао испред свега осталог. Својим несебичним чињењем за добро других, у ратним али и годинама мира, достојно је представљао највише људске вриједности и остао им вјеран до краја живота.

Свој позив љекара сматрао је неодвојивим од хуманости и борбе за сваки живот који му је био повјерен, што је доказао радећи у болницама у Никшићу, Подгорици, волонтирајући у Херцег Новом. Остаће упамћен његов херојски труд и истрајност током ратних деведесетих година у невесињској болници гдје је као добровољац, спасавајући војнике и цивиле, обавио око 1 700 хируршких захвата без иједног фаталног исхода. Снажна идеја антифашизма у њему је расла од најранијег дјетињства па је са само 16 година стигао и до Блајбурга као борац Прве тенковске бригаде. Овој идеји остаје одан до краја дјелујући као члан и руководилац СОБНОР-а Црне Горе и ОБНОР-а 1941 – 1945 у Херцег Новом, потврђујући то свакодневним дјелима.

Вођен срцем и родољубљем, често не марећи за сопствени живот, био је свијетли примјер сваком човјеку показавши да хуманост не познаје границе. То потврђују и одликовања попут ордена Светог Саве са крстом Српске православне цркве, највеће признање Општине Херцег Нови – Октобарска награда, Повеља општине Невесиње, као и бројне друге медаље и ордење за заслуге у Другом свјетском рату које је с поносом истицао.

Величином својих дјела, мудрошћу и емпатијом, скромношћу и ведрином, настављајући путем својих предака који су били тутори манастира Савина, др Ђуро Мусић остаће упамћен као великан људске душе који је учинио поносним свој Херцег Нови и Боку које је силно волио и за чију се добробит борио. Остајемо захвални за његов немјерљив допринос цијелом друштву које је учинио племенитијим, за сваку даривану помоћ болесном, савјет и мудрост коју би нам као његовим суграђанима упутио.

Истински хероји човјечанства попут др Ђура Мусића никада не одлазе већ остају да живе кроз дјела и сјећања, учећи нас доброти, пожртвовању и праведности“, наведено је у телеграму предсједника Катића.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here