Таласи културе: Небојша Мандић о ХСФ, књижевности и филму

Је ли стрип заиста девета умјетност или само прича казана  низом слика уз  текстуални дијалог и објашњење? Је ли намјењен само дјеци или може бити интересантан и важан и одраслима? Ако још нисте сигурни како да одговорите ХСФ помаже истичући вриједности стрипа који је током минулих година постао и предмет академског изучавања, а на академијама умјетности постао неизбјежна додатна литература.

У Народној библиотеци Србије  графичке новеле и стрипови су у посебној збирци са посебном сигнатуром. Стрип се изучава на факултетима. А ХСФ – стрип викендом и 18. Фестивалским  издањем заказаним по традицији у септембру,  указује на везу стрипа литературе и филма, промовише овај вид умјетности организујући сусрете са најзначајнијим стрип цртачима свијета– ове године са Милом Манаром који је сарађивао са Фелинијем и Алмодоваром, а недавно је кроз стрип приказао  „Име руже“ Умберта Ека. Подстиче машту несумњиво!

Зато, прије него што одговоримо на питања са почетка наше приче, размислимо још једном о стрипу као умјетности – на то позива  ово издање Таласа културе, емисије коју уређује Витка Вујновић, а на програму РТ ХН је од 20 сати (уторак, 12. март).

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here