Такси трансфер од Чилипа до Херцег Новог биће немогућа мисија

Дубровачки таксисти страхују да ће због гужви на граничним прелазима током сезоне 2023. бити финансијски неисплативо да возе госте у Црну Гору.

Предсједник Ауто-такси удружења Конавле, Антонио Рачевић, сматра да би најбоље било када би гранични прелаз Витаљина (Кобила) био само за повремени превоз, преноси РТЦГ.

– Током чекања на граници моћи ћемо отићи у 220 километара удаљени Сплит и вратити се, али за то вријеме нећемо стићи од Чилипа, преко Дебелог бријега, до 35 километара удаљеног Херцег Новог. Гостима је већ овог љета била непојмљива толика гужва, владала је нервоза, а сви смо били у „шах мат-позицији“ – прича Рачевић за Слободну Далмацију.

Истиче да ће транфер Чилипи-Црна Гора бити немогућа мисија, те да тешко могу доћи до законског рјешења.

– Сви живимо од туризма, али ће наведени аранжмани бити тешко оствариви. Гужве с Мацеља једноставно су преселиле на Карасовиће. Чуо сам за приче дијела аутобусера о могућем даљем, али бржем трансферу преко Иванице, Ђивара и ГП Зубци до Херцег Новог и Црне Горе. Но, како путнику објаснити да је кратка релација неостварива него је она која је три пута дужа заправо – бржа – додаје Раичевић.

Као једно од могућих рјешења наметнуо се ангажман таксиста у Црној Гори, који би с друге стране границе чекали путнике.

– Ми би их довезли што ближе граници и помогли да пртљаг пјешице или некако пребаце до ГП Дебели бријег, гдје би их чекао црногорски такси. Истина, то није била баш професионална услуга због тог преласка пјешице 400 метара преко „ничије земље”. Али, замислите да сте ви тај путник? Још је већи проблем за путнике из Црне Горе који би на +40°C, мокри од зноја и тако никакви, вукли пртљаг или носили кофере и(ли) торбе узбрдо до Карасовића? Не знам како ће то функционисати овог љета. Једнако тако, не знам значи ли то да морамо имати „такси-партнера“ у Црној Гори, али знам да се мора изнаћи неко рјешење трансфера у раздобљу од почетка јуна до краја септембра – закључује Раичевић.

Хрватска је од 1. јануара ове године у Шенген зони, што повлачи строже контроле путника, а од јуна сви који желе у ЕУ мораће да попуне и електронску пријаву уласка.

Извор: Слободна Далмација

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here