Такмичење „Чини добро Буди херој за планету!“

Фондација “Чини добро” у сарадњи са Заводом за школство, који спроводи међународни програм “Еко школе”, упућује позив образовно-васпитним установама за учешће у такмичењу “Чини добро Буди херој за планету!”. Такмичење се организује поводом 04. новембра Свјетског дан климатских промјена.

Право учешћа на такмичењу имају образовно–васпитне установе које имплементирају Међународни програм “Еко школе”, тачније које су носиоци међународног признања “Зелена застава”, као и установе које су се пријавиле за пилотирање програма “Еко школе”.

У оквиру такмичења „Чини добро Буди херој за планету!“ образовно-васпитне установе треба да доставе предлог пројекта на тему климатских промјена, који је усмјерен на очување животне средине мапирајући проблем у школи и/или локалној заједници те предлогом понуде конкретно рјешење и како се придружити глобалној борби против климатски промјена. Позив је отворен до 01. децембра 2023. године када образовно-васпитне установе треба да доставе своје предлоге на e-mail: info@cinidobro.me. Образовно-васпитна установа може учествовати само са једним предлогом.

Такмичење има за циљ подстицање свијести о климатским промјенама међу младима, тачније ученицима/цама, наставним кадром али и њихово мотивисање да промијене своје навике и предузму конкретне кораке за очување планете. Тачније, очување планете је могуће само ако будемо водили рачуна о биолошким разноврсностима, одрживом коришћењу природних ресурса, смањењу загађења и потрошњи енергије.

За климатске промјене које су регистроване претходних, као и оне које се предвиђају за наредних 80 година, сматра се да су настале као резултат човјекових активности, а не као последица природних промјена у атмосфери. Зато је ова тема јако важна, зато је област климатских промјена је једна од десет тема која се реализује у оквиру међународног програма „Еко школе“.

Комисија, у којој су представници Фондације „Чини добро“, Завода за школство, компанија Глово, Чиком, Финвео, Монт Wаy и НВО “ЕКОМ” ће цијенећи критеријуме: иновативности, креативности и оригиналности; утицаја и одрживости пројекта; квалитет предлога; приступ и методологију; повезаност са курикулумом; промоцију и адаптибилност пројекта, 08. децембра 2023. године одабрати два најбоља пројекта. Наиме, образовно-васпитне установе, чији пројекти буду прворангирани и другорангирани, ће  добити новачану награду од по хиљаду еура од  Фондације “Чини добро” и компаније Чиком за њихову реализацију.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here