Свјетски дан срца – „Користи срце за свако срце“

Foto: IJZCG

Обиљежавање Свјетског дана срца има за циљ да укаже популацији да и поред тога што су обољења срца и крвних судова превентабилног карактера и даље представљају основни узрок оболијевања и пријевременог умирања.

Ове болести односе 17,9 милиона живота сваке године и учествују са 31% у структури свих смртних случајева у свијету. У Европи, према процјенама Свјетске здравствене организације, болести срца и крвних судова учествују са преко 50% у укупном морталитету, а од тога половина умире од акутног коронарног синдрома.

Подаци Института за јавно здравље Црне Горе показују да у Црној Гори од акутног коронарног синдрома (АКС) – акутни инфаркт миокарда и нестабилна ангина пекторис – годишње оболијева више од 1000 особа које су  најчешће у радно-активној доби, те компликације бивају усложњене економским компонентама.

Према последњим доступним подацима Регистра акутног коронарног синдрома број случајева оболијевања од ове болести износио је 1420. Полна дистрибуција обољелих указује на већу заступљеност мушкараца у структури оболијевања од АКС, јер подаци показују да је пријављено 892 случаја АКС мушког пола (63%) и 528 случајева АКС женског пола (37%).

Број умрлих од АКС износио је 214, при чему је скоро два пута више умрло особа мушког пола (63.6%) у односу на особе женског пола (36.4%). Највише умрлих, њих 75.2%, припадало је старосној групи изнад 65 година.

Кардиоваскуларне болести (КВБ) клинички се манифестују, најчешће у средњем и старијем животном добу, након много година нездравог начина живота (нездрава исхрана, физичка неактивност, употреба дувана, штетна употреба алкохола) и присуства фактора ризика (повишена вриједност масноће у крви, повишен крвни притисак, повишена вриједност шећера у крви, прекомјерна тежина). Међутим, све чешће се ова обољења евидентирају и код припадника популације млађе животне доби. Доказано је да престанак употребе дувана, смањење соли у исхрани, конзумирање више воћа и поврћа, редовна физичка активност и избјегавање штетне употребе алкохола смањују ризик од кардиоваскуларних болести. Кључну улогу за мотивисање људи да усвоје и одрже здраво понашање имају здравствене политике, које би биле усмјерене на стварање повољног окружења које би подржало избор здравих животних стилова.

Овогодишња глобална кампања Свјетске кардиолошке федерације за Свјетски дан срца се обиљлежава под слоганом „Користи срце за свако срце“ (Use heart for every heart).

„Користити срце“ (Use heart) значи мислити другачије: доносити праве одлуке, дјеловати храбро, помагати другима, бавити се овим важним циљем. Срце је једини орган који можемо чути и осјетити. Оно је први и посљедњи знак живота. Једна је од ријетких ствари која има потенцијал да уједини све нас као људе.

„За свако срце“ (For every heart) укључује „ЗА“ и пребацује фокус са самих акција на кориснике акција, омогућавајуцћи ширу примјену кампање, а истовремено је чини личнијом.

Поводом обиљежавања Свјетског дана срца, часопис Медикал организује Конференцију на којој ће учествовати и представници Института за јавно здравље Црне Горе, у циљу доприноса мјерама смањења преваленције болести система срца, са аспекта превенције негативног утицаја фактора ризика, саопштено је из ИЈЗЦГ.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here