Свјетски дан хигијене руку

Свјетски је дан хигијене руку, а овогодишња тема је промовисање знања и јачање капацитета здравствених радника кроз иновативну и ефективну едукацију о контроли и превенцији инфекција, укључујући хигијену руку, саопштено је из Института за јавно здравље.

Превенција и контрола инфекција, укључујући хигијену руку, од кључне је важности за постизање универзалне здравствене покривености, јер је то практичан приступ утемељен на доказима са већ потврђеним утицајем на квалитет његе и безбједност пацијената на свим нивоима здравствене заштите.

-За унапређење ове области здравствене заштите неопходно је омогућити имплементацију иновативних и ефективних приступа едукацији здравствених радника и његоватеља, за стицање знања, вјештина и понашања везаних за хигијену руку, и остале аспекте превенције и контроле инфекција, током пружања здравствене његе. Такође је неопходно развијати механизме евалуације за процјену ефеката едукације на стандарде праксе, али и ефеката на превенцију болничких инфекција и антимикробну резистенцију.

“Мојих 5 тренутака за хигијену руку” је концепт развијен од групе стручњака Свјетске здравствене организације. Дизајниран је да буде лак за учење, логичан и примјењив у пракси, те да дефинише кључне тренутке када здравствени радници треба да обављају хигијену руку, а то су: прије контакта са пацијентом, прије извођења асептичких захвата, након контаката са тјелесним течностима и излучевинама , пацијентом и пацијентовим окружењем.  Правилно прање руку је најјефтинија и најефикаснија мјера у спречавању ширења свих заразних болести, наведно је у саопштењу Института за јавно здравље.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here