Светосавска академија: Пут подвига ка Христу је пут подвига за љубав

У славу највећег српског светитеља и просвјетитеља Светог Саве, и уз богат културно-умјетнички програм вечерас је у Дворани Парк уприличена традиционална Светосавска академија.

Игуман манастира Савина Макарије, бесједећи о Светом Сави, казао је између осталог да је „православна вјера Светог Саве  дођи и види“ а да то значи „ако желиш да упознаш Св. Саву мораш да се обучеш у исто рухо у које се он обукао“.

-То рухо јесте Господ наш, Исус Христ спаситељ свијета, друго лице Св. Тројице, који је сишао са небеса и постао човјек. Облачење у Христа значи кршетење у име пресвете Тројице али за православце Св. Сава је још и дјелатност и подвиг да би попримио свога учитеља, пустињака, а затим епископа. Ако хоћеш да будеш пријатељ Светог Саве мораш закорачити на пут подвига ка Христу, а то значи пут подвига за љубав. Јер љубав јесте Бог, казао је отац Макарије и додао да Свети Сава српски долази да испуни завјештање великог претходника и Србима доноси благослов и завјет.

-Не треба питати гдје је извор Савине равнотеже, него ко је извор, не само Светог Саве него свих људи. Једини одговор је да је то Створитељ свијета, он је тај који даје равнотежу свему. И Сава задобивши ту равнотежу постаје Свети Сава и постаје спреман да буде духовни вођа једног народа и први архиепископ српски.  Доноси нашем народу благослов Божији да има своју националну цркву, која као дар од Бога значи и велику обавезу да останемо народ Божији као и сви преци наши. Национална црква не значи и национална вјера, зато се држимо цркве светосавске и праве вјере, поручио је у бесједи отац Макарије.

Скоро осам вијекова траје слава Светог Саве, казала је предсједница СПКД Просвјета Херцег Нови Оливера Доклестић, а вече посвећено њему треба све да подсјети колико је важан светосавски дух.

– Најрадоснији смо због наше дјеце и жеље да она расту у слободи, да имају спокојан живот, да теже знању, образовању, али и хуманости и човјекољубљу. Нека нас ово вече подсјети да нам светосавски дух треба попут жедном воде у пустињи, треба нам више од саосјећања, више разумијевања једих за друге, више хуманости и љубави за човјека која се усађује у најмлађе генерације наше дјеце.

Подсјетила је да СПКД Просвјета додјељује 11 година признање у славу просветитеља Светог Саве просвјетним радницима који су свој радни вијек посветили образовању дјеце. Ове године то је учитељица Бранка Милошевић која је 38 година учила дјецу знању, васпитању, одговорности, љубави у ОШ Милан Вуковић.

– Образложење за нашу лауреаткињу стигло је од учитељице вјеронауке Ане Шћепановић и родитеља. У њему су записали: За велики допринос у васпитању дјеце која су имала привилегију да им она буде учитељ, за посвећеност сваком свом ученику на посебан начин, који би требао бити примјер сваком учитељу. Она је учитељица која са лакоћом успијева да успостави индивидуални приступ сваком дјетету поштујући његову личност, обликујући га својим стрпљењем и посебним умјећем, лагано га и непримјетно уводећи у свијет учења, поштовања правила, поштовања другог и другачијег…Као неко ко је и сам радио са дјецом, успјела сам од ње да научим да учитељ мора да има љубав да би његов рад био плодоносан, да мора свој его врло често да остави по страни и да поштује тог младог човјека испред себе. Да је улога учитеља да препозна учеников потенцијал и да   га подржи у његовом развијању, преноси Доклестић.

Добитница Просвјетиног признања за животно дјело у васпитавању и образовању младих  Бранка Милошевић казала је да је добити награду на предлог ученика и њихових родитеља посебначаст.

– Када сам сазнала да сам добитница награде није ми било пријатно јер не не прија ми та врста публицитета и не знам да се изнесем са тим онако како бих ја хтјела. Али…., увијек постоји али, па тако и овај пут. Кда сам сазнала да је то предлог мојих ученика и њихових родитеља, била ми је посебна част и задовољство Много сам вечерас срећна због тога и много им хвала. У моје лично и име свих мојих колега хвала СПКД Просвјета које прати наш рад, које је препознало наш труд и пожртвованост. Награду дијелим са свим мојим ученицима који су данас широм свијета, али и са онима коју су ту, који живе поред мене, које срећем сваког дана и са којима се увијек поздравим. На све њих сам подједнако поносна и радујем се сваком њиховом успјеху. Гдје год били и чиме год да се баве нека их чува Господ и Свети Сава, казала је учитељица Милошевић.

У програму су учествовали хорови „Свети Сава“, „Свети Василије Острошки“ и „Рождество“, школе вјеронауке при храмовима на Топлој и Сушћепану, пјесникиња Теодора Ковач и пјевачка група „Касија Константинопољска“.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here