Свечаност у част Мирослава Штумбергера


Поводом 130 година од рођења Мирослава Штумбергера сутра (08.07) ће бити приређена свечаност у Дому капетана у Баошићима. Биће то прилика за подсјећање на изузетну личност, свестарног капетана који је у младости из Словеније дошао у Боку, заволио је и одлучио да остане у Баошићима.

Kапетан Штумбергер је шездесетих година прошлог вијека своју кућу, као својеврстан приватни музеј, отворио за посјетиоце. Након његове смрти имовином је, у складу са жељом оставиоца, управљао задужбински одбор који је формирала Мјесна заједница Баошић. Тако је било све до Одлуке Скупштине општине Херцег Нови од 2001., када је управљање имовином задужбине повјерено ЈУ “Музеј и Галерија“ Херцег Нови.

Куриозитет је да ће из Поморског музеја у Котору, Дому старог капетана бити поклоњена копија слике Ива Визина једрењака „Сплендидо“ ауторке Смиљке Струњаш. О Мирославу Штумбергеру и значају ове задужбине за нашу установу и град говориће кустос Чедомир Ђуришић, а наступиће клапа „Стари капетан“ из Херцег Новог и КУД „Слога“ из Ђеновића. Организатори програма који почиње у 20:00 часова су ресорни секретаријат, ЈУ „Музеј Мирко Комненовић и галерија Јосип Бепо Бенковић“ као и Мјесна
заједница Баошићи.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here