Све више пријава грађана за кршење закона о забрани пушења

Црна Гора је 2019. године донијела закон о забрани пушења у затвореном простору, међутим пријаве грађана које стижу преко нове апликације “Забрањено пушење” говоре да се овај закон не поштује у потпуности у угоститељским објектима и институцијама.

Како је информисао шеф правног тима Центра за мониторинг и истраживање (ЦЕМИ) Владимир Симовић, у периоду од 22.до 29. децембра пристигло је 49 пријава грађана.

Владимир Симовић, шеф правног тима Центра за мониторинг и истраживање (ЦЕМИ)

– Са једне стране то показује на висок степен ангажованости грађана за живот у здравијем простору, али са друге стране и на висок степен непоштовања законских прописа, којима се ограничава употреба дувансих производа у затвореном простору – наводио он.

Анализа је показала да је највећи број пријава стигао из Подгорице – 15, из Пљeваља девет, Никшића седам, Рожаје пет, Будва три, по двије су пристигле из Херцег Новог, Цетиња и Колашина, док је по једна стигла из Бијелог Поља, Даниловграда, Тивта и Улциња.

Свјесни чињенице да се закон о забрани пушења све чешће крши, Цеми и Јувентас су развили апликацију уз подршку Свјетске здравствене организације, казао је предсједник Управног одбора ЦЕМИ Златко Вујовић.

Златко Вујовић, предсједник Управног одбора ЦЕМИ

– Апликација је за сада урађена у двије форме, једна је у веб окружењу. Укуцавањем www.zabranjenopusenje.me имате могућност да користите апликацију. То је за оне који нису корисници мобилних телефона, који користе Андроид оперативни систем. За кориснике Андроида постоји апликација, која се може пронаћи на нашим сајтовима zabranjenopusenje.me и dislislobodno.me може се преузети и на гугл плеј стору – казао је Вујовић.

Апликација пружа могућност грађанима, који посједују инфомацију о кршењу закона да у једноставној форми то пријаве

Апилација омогућава да се остави коментар као и фотографија и видео.

– Слика и видео, за разлику од пријаве, неће бити јавно доступни, да се не би кршили одређени законски прописи, већ ће грађани моћи да прате реакције инспекцијских органа, на начин што ће у дијелу апликације у којем се налазе све пријаве, моћи да прате статус пријаве – појашњава Вујовић.

Вујовић је указао да је у једном периоду примјена тог Закона о ограничавању употребе дуванских производа била веома ефикасна, јер су биле прописане и запријећене веома високе казне како за власнике угоститељских објеката, тако и за оне који конзумирају дуванске производе.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here