Све више младих волонтера из Херцег Новог – посвећени хуманитарним активностима    

Међународни дан волонтера обиљежава се 5. децембра. Циљ Програма Уједињених нација је подстаћи што већи број људи „добре воље“, како их називају, да несебично понуде своје радне способности у волонтерске сврхе не очекујући материјалне накнаде. 

Мотиви за волонтерски рад израз су високе свијести и спремности да се одговори на потребе других, унаприједи живот у својој заједници о чему за РТХН прича Павле Ђуровић, ученик Гимназије у Средњој мјешовитој школи „Иван Горан Ковачић“, који волотнира у Црвеном крсту и школи:

– Волонтирање у Херцег Новом, сигуран сам, да се развија и да из дана у дан расте. Све је већи број младих људи који су заинтересовани за волотирање. Осјећај за волонтирање за мене је нешто најљепше, да несебично помажем другима. Јесте да ништа не добијам материјално заузврат, али морална и свака друга сатисфакција је задовољство, када видите осмијех особе, којој сте помогли, сматра Павле, који већ осам година волонтира у херцегновском Црвеном крсту.

Он са одушевљењем према добровољном раду којем је посвећен, преноси своје волонтерско искуство:

– Неким људима који не могу сами себи помоћи, када дођете и пружите им макар руку подршке, они заузврат покажу захвалност, љубав и то је нешто што остаје у сјећању цијели живот. Времена је увијек мало, за све активности које треба постићи, као што је постићи добар успјех у школи и волонтирати на више страна. Ако је жеља јака, онда ће се наћи времена за све. Циљ је доћи до младих, који желе да волонтирају. Позивам их да се укључе у волонтерске клубове у Средњој школи и Црвеном крсту, гдје могу да се учлане, навео је Павле. 

 Организација Црвеног крста у Херцег Новом броји двадесетак млађих и старијих волонтера:

– Организују се бројне активности. Посљедње је било предавање за вршњаке уз Свјетски дан борбе против ХИВ-а.  У Средњој школи имамо и преко 50 волонтера, из различитих одјељења, дјелују и кроз секције. Постоје еколошке и друге секције, које се заједно са ученичким парламентом, прожимају. Помажемо једним другима и реализујемо акције, објаснио је Ђуровић.  

Волонтирањем активисти помажу и чине друге срећнијима, кроз добровољни рад се побољшавају и наше социјалне вјештине, ментално здравље, његовим посредством градимо нове односе и комуникације. Са тежњом да се подигне свијест о непроцијењивом утицају који њихове активности имају за заједницу, као и препозна значај посвећености и преданости волонтера – овај датум симболично се обиљежава у земљама широм свијета.  

Међународни дан волонтера, обиљежава се у свијету као подсјећање на дан када је 1970. године створен Програм Уједињених нација за волонтере.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here