Представа „Друга страна вјетра” одушевила новске основце

Представа за дјецу инспирисана поезијом Мирослава Мике Антића, „Друга страна вјетра”, рађена у копродукцији Факултета драмских умјетности Цетиње и Центра за културу Тиват, одиграна је пред херцегновским основцима у дворани Парк.

„Друга страна вјетра” је представа за оне који одрастају, који откривају љубав и стихове, а окупила је сјајну класу глумаца, док драматизацију и режију потписује Бранко Илић.

Глумица Лара Драговић је казала да није било лако драматизовати представу инспирисану стиховима чувеног пјесника Мике Антића.

-Није лако стихове претворити у драму, поготово за дјецу, којима је стих по мало стран, јер нису навикли да слушају представу у стиху. Представу смо драматизовали заједно са нашим професором глуме, било је изазовно. Порука представе је одрастање, али и оно чиме се Мика увијек бавио у својим пјесмама, а то је бесмртност. „Друга страна вјетра“ представља прелазак из дјечијег у одрасло доба и то да je смрт друга страна живота и да је се не треба бојати, објашњава Драговић.

Глумац Лазар Ђурђевић је истакао да су дјеца увијек фантастична публика, те да му је након представа „Сњежна краљица“ и „Пола пола“ ово треће играње у херцегновском позоришту.

-Од свих представа то су ми омиљена играња, дјеца реагују и боље него што смо замишљали. Дјеца не трпе досаду, знају чак да буду и немислосрдна ако им се представа не свиди, наводи он.

У свијету предрасуда и у средини у којој живимо, каже Ђурђевић, порука Микиних стихова и сама представа су јако значајни.

-Представа обрађује табу теме које прате одрастање. Микинa поезија је доста отворена за тумачење, лако је било наћи стихове које смо могли да преточимо у представу, казао је Ђурђевић.

Глумачку екипу чинили су још: Стефан Вуковић, Марко Рајковић, Павле Богојевић, Даница Рајковић и Мирјана Спајић.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here