СВЕ ВИШЕ ГОЈАЗНЕ ДЈЕЦЕ У ХЕРЦЕГ НОВОМ

Гојазност код малишана у Црној Гори је у порасту, а наша општина је на средини љествице, показала су истраживања која су спровели стручњаци са Факултета за спорт и физичко васпитање. Ова болест је јако је озбиљна и у највећем броју случајева трајна, што се раније јави тежа је за контролисање у периоду адолесценције.

Да је све више гојазне дјеце у Херцег Новом потврдила је за РТХН педијатар у Дому здравља др Маја Поповић. Она истиче да је прекомјерна тежина, осим што утиче на самопоуздање, иделана платформа за развој кардио-васкуларних проблема и дијабетеса.

– Оно што примјећујемо на систематским прегледима јесте да је све више гојазне дјеце. Нема неке посебне разлике између дјечака и дјевојчица, али оно што нам је јако важан податак је да је бар један од родитеља гојазан. Пратићемо ситуацију и радити на томе да се вратимо на неке нормалне кривуље раста које су у складу са препорукама – навела је она.

Епидемија корона вируса, како истиче др Поповић, директно је утицала на повећање броја дјеце са прекомјерном тежином.

– Све већи раст појављује се у последње двије године, од када заправо имамо све присутну пандемију, што је негдије и нормално. Школе нам нису радиле, различите спортске активности су биле заустављене. Дјеца нису ишла у школу, мало се изгубио неки нормалан правилан ритам ваншколских обавеза. Сви смо промјенили начин живота у последње двије године, много мање се дружимо, мање смо вани, тако да је потпуно јасно зашто је гојазност повећана – информише др Поповић.

Велики број килограма не значи здраво дјетињство, наводи др Поповић, напротив, то је окидач за низ других обољења.

– Јавља се склоност ка разним врстама депресије, што не смије бити занемарено. Занемарљив јесте спољашњи, односно физички изглед, али та унутрашња борба, то размишљање јако је важно, јер ствара велики проблем у уводи у велика обољења. Да не причамо о томе да гојазност изазива кардио-васкуларна обољења и дијабетес. Много нам се чешће јављају дијабетеси код дјеце него што је раније био случај – упозорава др Поповић.

Подаци који указују на повећан број гојазне дјеце могу послужити државним институцијама, локалним управама у којем правцу да крену са интервенцијама.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here