СВЕ ВИШЕ ДЈЕЦЕ И МЛАДИХ ЗОВЕ БЕСПЛАТНИ САВЈЕТОДАВНИ ТЕЛЕФОН

Захваљујући кампањи „Зови кад си у сосу“, коју су покренули Министарство финансија и социјалног старања и Дјечји дом „Младост” у Бијелој, уз подршку УНИЦЕФ-а, амбасаде Норвешке у Београду и Групе 484, национални бесплатни савјетодавни телефон за дјецу и младе 116 111 има готово три пута више позива у посљедња два мјесеца у односу на исти период 2020. године.

Укупно је досад забиљежено више од 1700 позива дјеце која овим путем траже помоћ и савјет, а њихов број континуирано расте, саопштено је из Министарство финансија и социјалног старања.

Дјеци није лако да се повјере и затраже савјет. Међутим, ако знају да постоји овакав телефон, те да је позив бесплатан, анониман и доступан сваки дан у недјељи од 0 до 24, онда се лакше одлучују на то.

– Задовољство ми је што је кампања дошла до тако великог броја дјеце и младих који су препознали вриједност анонимног савјетовања. У вријеме пандемије и свега што она носи, инвестиција Владе у овако широко доступну савјетодавну услугу за дјецу и младе постаје важнија него икад – истакао је министар финансија и социјалног старања мр Милојко Спајић.

Дјечји дом „Младост“ у Бијелој једина је институција у Црној Гори лиценцирана за ову врсту услуге. Настављајући с кампањом „Зови кад си у сосу“, директорица Дома Весна Златковић је казала да није лако бити с друге стране кад зове неко у невољи.

 – Дјеца и млади се све више с повјерењем обраћају нашем стручном тиму савјетника ‒ психолозима, дефектолозима, социјалним радницима, професорима који су прошли специјализовану обуку за телефонско савјетовање. Сви се радујемо што телефон сада пуно чешће звони, јер то значи да имамо прилику да помогнемо већем броју дјеце – казала је она.

Кампањи су се с великим ентузијазмом прикључили и млади инфлуенсери. Николина Радусиновић (17) и Илија Гардашевић Иџо (20) искористили су популарност на друштвеним мрежама да бројним пратиоцима пренесу информације о СОС телефону. Осим друштвене одговорности, ови млади хуманитарци показали су и како се утицај на друштвеним мрежама може користити за опште добро и тако дали добар примјер хиљадама дјеце и младих који прате њихове профиле.

Додатне информације о СОС телефону могу се наћи на веб страници www.dombijela.me.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here