СВАКИ ДЕВЕТИ ГРАЂАНИН ЦРНЕ ГОРЕ ИМА ДИЈАБЕТЕС

Поводом 14. новембра, Свјетског дана борбе против дијабетеса, из Института за јавно здравље Црне Горе упозоравају на константно повећање броја обољелих, код нас и у свијету.

-Пораст броја обољелих од дијабетеса у свијету је и даље присутан. Нажалост, овај тренд више је него извјестан и у наредним деценијама овог вијека. Према процјенама Интернационалне дијабетолошке федерације, број одраслих обољелих од дијабетеса на планети ће се увећати за преко 50% до 2045. године. За исти период очекује се пораст обољелих од 15% у Европи.
Откривен-дијагностикован дијабетес има преко 29 700 одраслих особа у Црној Гори (подаци Регистра шећерне болести ИЈЗЦГ и здравствена евиденција домова здравља). Национална преваленца дијабетеса износи око 11%. Удио неоткривеног-недијагностикованог дијабетеса у преваленци дијабетеса чини преко 20 000 одраслих особа. Другачије речено, дијабетес има сваки девети одрасли грађанин Црне Горе, а сваком трећем обољелом дијабетес није дијагностикован.

У саопштењу ИЗЈ ЦГ упозоравају на факторе ризика и бројне компликације овог хроничног обољења, које има више типова.

-Радно способно становништво је у великом ризику од оболијевања и развоја компликација дијабетеса у Црној Гори. Годишње, међу откривеним особама обољелима од дијабетеса млађи од 65 година чине 60%. Компликације има 9% дијагностиковних. Половина обољелих који имају компликације млађа је од 65 година.
Усвојене животне навике које воде ка физичкој неактивност и порасту тјелесне масе са појавом пораста абдоминалне (трбушне) гојазности директно доприносе развоју дијабетеса типа 2. Међу одраслим становницима Црне Горе обољелим од дијабетеса заступљеност дијабетеса типа 2 износи око 95%. Такође се евидентира висока заступљеност физички неактивних пацијената (40%), као и пацијената са повишеном тјелесном масом (80%), и оних који су развили ризичну абдоминалну гојазност (70%).
Сваке године између 30 и 40 особа млађих од 20 година разболи се од дијабетеса у Црној Гори. Код старијих од 15 година биљежи се оболевање од дијабетеса типа 1, типа 2 и гестацијског дијабетеса. Дjеца (строст до 14 година) скоро искључиво оболијевају од дијабетеса типа 1. Годишње између 20 и 30 дjеце испољи дијабетес типа 1.
Гестацијски дијабетес је посебан тип шећерне болести који се може појавити у другом или трећем триместру трудноће. Годишње се пријави у Регистар шећерне болести између 20 и 40 трудница са овим типом дијабетеса.

Дијабетес је једно од најчешћих хроничних незаразних обољења и представља велики јавноздравствени проблем.

Црна Гора је земља са високом заступљеношћу обољелих од дијабетеса са националном преваленцом око 11% и даљом тенденцијом пораста броја новообољелих. Животни стил са лошим навикама у исхрани и са одуством одговарајуће и довољне физичке активности уз породично наслеђе и све старије становништво представљају главни генератор пораста обољелих од дијабетеса типа 2. С друге стране прихватањем и спровођењем широке друштвене едукације о значају животних навика за очување здравља значајно (до 50%) би смањио број обољелих од шећерне болести. Пад броја обољелих би у догледном времену имао и значајан финансијски ефекат на смањење трошкова здравствене заштите. До пандемије новог корона вируса преко једне петине умрлих током календарске године имало је дијабетес током живота. Европа је регион у свијету са највећим бројем обољеле дjеце од дијабетеса тип 1 и у том ширем контексту треба сагледавати број обољеле дjеце од дијабетеса у Црној Гори. Стога, пред нама је вријеме у коме неизоставно треба на бази широког друштвеног консензуса донијети одржив план смањења оболијевања од дијабетеса у Црној Гори, порука је Института за јавно здравље поводом Свјетског дана борбе против дијабетеса.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here