Сутра прослава Тројичиндана у Кутима, Ратишевини и на Ублима

Православна црква и њени вјерници сутра обиљежавају празник Силазак светог духа на апостоле – Свете Тројице или Духове, трећи празник по значају послије Васкрса и Божића, који се такође слави три дана.

У цркви Свете Тројице у Кутима прославу ће започети данас празничном вечерњом службом у 18.00 сати, а наставити сутра светом литургијом, литијом, трпезом љубави и културно-умјетничким програмом.

Како су најавили из Српске православне црквене општине кућанске, у недељу, 23. јуна, на сам празник Силаска светог духа на апостоле, у цркви Свете Тројице у Кутима ће бити служена света литургија у 9.00, и вечерња служба у 18.00 сати. Услиједиће литија до Духовног центра „Свети Кирило и Методије“, па од 20.00 сати културно- умјетнички програм. На платоу испред Духовног центра наступиће КУД „Илија Кишић“ из Зеленике, Етно група православног духовног центра „Свети Кирило и Методије“, а концерт ће одржати Браћа Теофиловићи који већ три деценије плијене публику традиционалним композицијама утканим у богато културно наслјеђе ових простора.На Духовски понедељак и духовски уторак биће служене свете лиутургије у 9.00 сати.

Храмовна слава биће сутра прослављена и у храму Свете Тројице у Ратишевини. Како обавјештавају из треће херцегновске парохије, у недељу, 23. јуна, на празник Силаска светог духа на апостоле у 9.00 сати ће бити служена света  литургија.

Тројичиндан ће сутра бити прослављен и на Ублима. У храму Светог Ђорђа биће служена света литургија у 9.00 сати, а у наставку ће, традиционално, проћи литија кроз село до храма Свете Госпође и назад, а биће приређена и трпеза љубави.

Тројичиндан се увијек обиљежава 50. дан послије Васкрса и десети дан послије Спасовдана. Духови представљају и “рођендан” хришћанске цркве, а називају се још и Тројице, Тројичин дан и Силазак светог духа на апостоле.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here