Ступио на снагу Закон о међубанкарским накнадама и посебним правилима пословања платним картицама

Законом о међубанкарским накнадама и посебним правилима пословања у вези са платним картицама, који ће се примјењивати од данас – 9. јануара, у потпуности се регулише тржиште платних картица, тако што се успостављају једнака права, обавезе и могућности за све учеснике, док се ограничавањем висине међубанкарске накнаде доприноси смањењу трошкова за платне трансакције на основу платних картица

Како је саопштено из Централне банке, нова регулатива третира питање тренутно присутних различитих међубанкарских накнада за платне картице и утврђује ограничење висине међубанкарских накнада. Умјесто досадашњих 0,3% до 2,30% за плаћања платним картицама, банкама неће бити дозвољено да трговцима наплаћују међубанкарску накнаду већу од 0,2% вриједности трансакције дебитном, односно 0,3% за плаћања кредитном картицом.

Очекује се да ово ограничење доведе до нижих трговачких накнада, чиме ће индиректно бити створени предуслови за снижења цијена роба и услуга за потрошаче.

Новим законом ће такође бити обезбијеђена упоредивост накнада које чине трговачку накнаду, као и већа транспарентност у пословном односу банка–трговац–потрошач, односно боља информисаност потрошача, уз додатно стимулисање употребе безготовинског плаћања.

Позитивне ефекте новог закона осјетиће и трговци, посебно мале и средње трговине, које ће усљед веће транспарентности и ниже међубанкарске накнаде моћи са банкама да преговарају о смањењу укупне трговачке накнаде.

Централна банка је у сусрет новом закону припремила ЦБЦГ Водич за трговце, којим су ближе појашњене предности овог закона. У сарадњи са Привредном комором, ЦБЦГ је за трговце организовала презентацију Водича, као и дистрибуцију материјала циљним групама које у пословању користе безготовинско плаћање. Водичем су детаљно појашњена права која проистичу из новог Закона о међубанкарским накнадама, уз одговарајуће препоруке.

Такође, са циљем што ефикасније припреме за примјену Закона, ЦБЦГ је у претходном периоду интензивно комуницирала и са пословним банкама, указујући на промјене у уговорним обавезама са трговцима.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here