Студентски филм одише искреношћу и смјелошћу, окупља и повезује младе људе

Филм већ данима у Херцег Новом окупља младе људе и повезује студенте драмских умјетности нашег региона, захваљујући такмичарској селекцији студентског филма 35. Филмског фестивала Херцег Нови – Монтенегро филм фестивала.

Пројекције у амфитеатру испред палате Буровина потврђују да студентски филм има своју публику, казала је на данашњој конференцији за новинаре селекторка овог програма, сценаристкиња Маја Тодоровић, истичући да ова селекција „одише искреношћу и смјелошћу“.

„Селекција има своју, млађу публику, јер то је једино што је прављено баш за њих, за млађу генерацију којој се јако ријетко посвећују филмови, оне на прелазу између средње школе и озбиљнијег доба. Осим тога, мени је увијек задовољство да гледам студентске селекције, јер су то људи са којима ја желим да сарађујем једног дана, да причам и размјењујем идеје о филму, зато што ми се чини да су више у тренутку од оних који су ушли у професионално бављење филмом“, рекла је Тодоровић.

Апсолвенткиња на Академији сценских умјетности из Сарајева, Исидора Ратковић, представила се остварењем „Зашто не заплешеш?“, на којем је радила током друге и треће године студија. Како је казала на данашњој конференцији за новинаре, филм је адаптација приче Рејмонда Кавера, а њој је посебно драг јер представља њен „први прави филм, а не само вјежбу“.

Говорећи о утисцима које носи са фестивала у Херцег Новом, Ратковић је казала да су лијепо дочекани, а задовољство је што пројекције окупљају људе који воле филм.

Аутор филма „Полица“, Матија Лукач, студент је Факултета драмских умјетности у Београду, а за Фестивал је посебно везан јер је у Херцег Новом живио до пете године.

Како објашњава, његов филм је причао о једном дану у животу породице чији односи су уздрмани: „Филм завршавам тако што најмлађи члан породице разријеши проблем, што је и била моја идеја – да је свака следећа генерација боља од оне претходне и на неки начин успијева да је надгради“.

У вантакмичарском дијелу студентске селекције биће приказан филм „Гоинг Диаспора“ Дамира Мехића, аутора који је поријеклом из Црне Горе, а студира на филмској школи у Лођу у Пољској. Приказивање његовог филма представља први корак у сарадњи новског Фестивала и једне од најпрестижнијих школа филма у Европи, а намјера је да она буде настављена укључивањем студената у такмичарски програм.

„Срећан сам и почаствован што сам могао да остварим везу између Херцег Новог и школе у Лођу“, поручио је Мехић.

Његов филм, који ће се пред публиком у Херцег Новом наћи 27. августа, говори о одласку младих људи из земље у потрази за надом и бољим условима за живот.

-Причао сам са доста људи који су одлазили са наших простора, и онлајн и лично, записивао њихове приче о томе како су одлазили, колико им је тешко било да напусте домовину, јер то није одлука која се доноси у једном дану. Хтио сам да прикажем емоционални аспекат онога што су ми испричали и срећан сам да имам могућност да то овдје прикажем“, казао је Мехић.

Поред пројекција, публика у амфитеатру испред палате Буровина има прилику да чује поруке аутора и са њима разговара о филму. Први пут ове године, у селекцији се нашао и филм студента Факултета за дизајн и медије Универзитета Доња Горица, „Луча Микрокозма“ Милана Бајчетића.

„Бити једини представник Факултета, повезати се са осталима, разговарати о њиховим процесима, створити конекције, то је изузетно битно јер се на тај начин спајамо ми млади, који смо ту да комуницирамо и размијењујемо идеје“, истакао је Бајчетић.

Реакцијом публике била је задовољна и Сара Ђуровић, сценаристкиња филма „Изгубљени дани“, који је настао као резултат сарадње са Јованом Аврамовић, започете упознавањем управо на новском Фестивалу. Ђуровић наводи да овогодишња студентска селекција обилује темама које су блиске младим људима, а њој посебно значи што је дио програма јер, како каже, „одрасла је на овом Фестивалу и дијете је филма“.

Током трајања Фестивала, студенти имају прилику да учествују и у радионицама, на којима су предавачи редитељи, продуценти и сценаристи: Иван Бакрач, Гијом де Сеј, Никола Љуца, Иван Икић, Срђан Драгојевић, Стефан Бошовић, Марија Апчевска.

Програм студентског филма траје још вечерас и сјутра, када ће се пред публиком наћи остварења са Академије за позориште, радио, филм и телевизију из Љубљане, Академије умјетности из Бања Луке, Академије умјетности Београд и Факултета драмских умјетности Скопље, као и два филма ван конкуренције: „Гоинг Диаспора“ Дамира Мехића и Сјеверни пол, кратки играни филм Марије Апчевске који је у Кану номинован за European Film Award.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here