Стипендије Општине и Факултета за менаџмент за шест спортиста

Општина Херцег Нови и Факултет за менаџмент ће и у наредној години наставити са подршком талентованим спортистима из општинских клубова, кроз стипендирање школовања шест студената спортиста.

Како је за РТХН казао секретар за друштвене дјелатности и међународну сарадњу Митар Кисјелица, намјера локалне управе је да развија спортске капацитете улагањем у талентовану омладину.

Митар Ксијелица, секретар за друштвене дјелатности и међународну сарадњу

– Мали смо град и морамо да радимо све што можемо, наравно у складу са могућностима, да све те момке и дјевојке задржимо овдје. Ту губимо много потенцијала, зато што они оду да студирају у веће градове, што је разумљиво. Овима који остају, морамо да обезбједимо добре услове, да се никад не би покајали, већ да би овдје остварили успјех на спортском и академском плану и на тај начин допринесу локалној заједници – наводи он.

Кисјелица информише да ће стипендије добити чланови ФК Игало 1929 и ПВК Јадран.

– Они сами ће бити у обавези да сносе 30% трошкова свије школарине, остатак ће да покрију Општина и Факултет за менаџмент. На тај начим ћемо им омогућити да по бенефицираним условима овдје студирају, што је један начин на који се трудимо да задржимо спортисте који обећавају, управо из општинских клубова, прије свега из Јадрнана, који је главни стуб спорта у Херцег Новом, а такође и ФК Игало – казао је Кисјелица.

Факултет за менаџмент споразум о сарадњи са Општином за суфинансирање студената спортиста потписује од 2018. године, подсјећа деканица доц. др Ирена Петрушић.

Доц. др Ирена Петрушић, деканица

– Посебно ми је драго што су неки од студената из тих првих генерација завршили факултет, у међувремену и спортску каријеру и сада се врло успјешно баве оним областима за које су се школовали. То је најбољи показатељ да се може и једно и друго и да смо направили праву ствар и ми и клубови, који су препознали значај академског образовања – казала је она.

На Факултету су, како је истакла, посебно поносни на студенте који су чланови ПВК Јадран и ФК Игало, али и националних селекција, а не занемарују академске обавезе.

Према ријечима предсједника ПВК Јадран Бора Лучића, стипендија је поред плате коју играчи примају, додатни мотив да остану у Херцег Новом и усавршавају се, што је бенефит и клубу, који тако има већи број талентованих играча за сениорску екипу.

Боро Лучић, предсједник ПВК Јадран

– На тај начин парирамо много скупљим екипама и већим буџетима, који морају да купују странце, док Јадран има 90% сениорског тима из свог погона, тако да је ово дефинитивно једна од оних ствари које им помажу да остану дужи период, него што би иначе, јер могу да се школују у свом граду. Надам се да ће у неком наредном периоду овај Факултет ширити студијске програме које ће понудити или да ће се отварати нови факултети – истакао је Лучић.

Подршке овакве врсте нису само за добробит студената спортиста, већ и за добробит града и друштва, сматра Видо Спајић из управе ФК Игало 1929.

Видо Спајић, ФК Игало 1929

– Спорт и наука су, по мени, у животу двије најздравије и најпросперитетније ствари. То иде једно уз друго. Мислим да само треба овако наставити у будућности, ширити свијест о спорту и науци и здравим стиловима живота – сматра он.

Иако је ранијих година стипендије добијало више студената спортиста, ове године биће стипендирано њих свега шесторица, јер су само ПВК Јадран и ФК Игало 1929 кандидовали своје чланове.

Потписивању споразума присуствовали су и Адријана Ковачевић из Секретаријата за друштвене дјелатности и међународну сарадњу и предсједник ФК Игало 1929, Зоран Кривокапић.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here