СПОРТСКИ ЦЕНТАР ИГАЛО ДОБИЋЕ ЕКОЛОШКИ ЕФИКАСАН СИСТЕМ ГРИЈАЊА

Спортски центар Игало добиће нови, еколошки прихватљив и економски исплативији систем гријања дворане захваљујући прекограничном пројекту Wood Key   Хрватска – Босна и Херцеговина – Црна Гора, на којем је партнер Општина Херцег Нови.

Према  ријечима предсједника Скупштине општине Херцег Нови Ивана Отовића,  у склопу овог пројекта набавиће котао помоћу кога ће бити у могућности да грију Спортски центар Игало.

– Kотао ће бити снаге 300 киловати са дневним спремником који ће моћи да прими 600 килограма пелета. Главни циљ овог пројекта је да у јавним установама, односно, зградама почнемо да користимо обновљиве изворе енергије. Заједно са колегама из Босне и Херцеговине и Хрватске радићемо и промоцију коришћења обновљивих извора енергије и очувања животне средине у локалним школама, као и путем средстава информисања.

Укупна вриједност пројекта је 186 000 еура, што се тиче oпштине Херцег Нови, а сами износ опредијељен за котао и за пратеће радове је око 90 000 еура. Тренутно је завршен цјевовод, који ће повезивати котларницу и економски простор Спортског центра и у наредних седмицу – двије очекујемо да ће бити у потпуности инсталисан котао, бафер и послије тога ће бити пуштен у рад. То ће бити довољно да се грије цјелокупни објекат Спортског центра, што је изузетно значајно јер се овдје одржавају бројна спортска такмичења и друге манифестације, а смањиће увелико трошкове одржавања, односно гријања, истакао је Отовић.

Током реализације пројекта Wооd  Kеy ( Јачање енергетског тржишта дрвне биомасе као кључ регионалне енергетске транзиције) биће урађен комплетан систем топлификације спортске дворане у Игалу, уградњом котларнице која ради на биомасу што ће омогућити еколошки ефикаснији и јефтинији начин загријавања овог простора.

Спортски центар Игало добија нови, еколошки, економски исплативији систем гријања, истакао је Отовић, и додао да ће  oпштина Херцег Нови наставити да конкурише пројектима за средства из европских фондова.

-У будућности биће много позива везаних за коришћење обновљивих извора енергије за топлификацију, као и за хлађење јавних зграда, тако да вјерујемо да ће oпштина Херцег Нови и за наредне позиве припремати пројектне апликације. Имајући у виду да смо сада једна од успјешнијих општина, не само у Црној Гори, него и шире, наставићемо на том путу да повлачимо средства из европских фондова, казао је Отовић, наводећи да је, када се све сабере, последњих година то био износ од неколико милиона еура.

Отовић говори зашто је значајан прекогранични пројекат Wood Key:

– У оквиру овога пројекта, биће израђене четири инвестиционе студије, које ће  третирати могућност увођења, обновљивих извора енергија, гријања и хлађења, у четири зграде у Херцег Новом, које су у јавном власништву.

По завршетку пројекта имаћемо четири спремне студије и на основу тих студија ми ћемо касније лакше  аплицирати за додатна средства из ЕУ и других фондова, објаснио је Отовић.

Осим пројекта „Wооd кеy“ Општина Херцег Нови тренутно имплементира још два велика пројекта.

-То је пројекат „Flood&fire“ у оквиру кога ће бити набављено специјализовано возило за гашење пожара, дрон, чамац, као и пратећа ватрогасна опрема, док пројекат „Фортитуде“ подразумијева опремање новом аудио-визуелном опремом тврђаве Форте Маре. Агенција за изградњу и развој Херцег Новог спроводи пројекат „Ћиро 2“, односно изградњу бициклистичке стазе некадашњом пругом познатог воза Ћиро, а ту су и пројекти Луке Херцег Нови, као и Туристичке организације Херцег Нови, навео је Отовић.

Он је подсјетио да је, приликом недавног боравка у Херцег Новом шефица Делегације ЕУ Оана Kристина Попа, нагласила да је наша општина најуспјешнија у Црној Гори када је ријеч о повученим средствима из ЕУ фондова, изразивши увјерење да ће и убудуће бити тако.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here