Споразумом за добијање пограничних пропусница дефинисани услови и прелазна мјеста

На основу споразума Владе Црне Горе и Вијећа Министара Босне и Херцеговине становници пограничних области имају могућност добијања пропусница за погранични саобраћај, којима се олакшава прелаз између двије државе.

Како за РТХН објашњава командир станице граничне полиције Херцег Нови Драган Контић, споразум на основу којег се становницима пограничних области омогућава добијања пропусница, дефинише услове и прелазна мјеста. На територији општине Херцег Нови постоји једно прелазно мјесто, на подручју Врбања.

-Ради се о мјесту званом Прчањ на самој граничној линији према БиХ. Споразум предвиђа да пограничне пропуснице за наше држављане, који су у пограничном простору, а имају пребивалиште у тој зони, обраћају се за пропуснице колегама у јединицма граничне полиције Требиње. Држављани БиХ који су са пограничне стране на њиховој територији обраћају се за издавање пограничних пропусница нама, информисао је Контић.

Како би становници пограничних области стекли право на добијање пропусница, потребно је да испуне одређене услове.

-Већ имамо неколико захтјева за добијање пропусница, а потребна је потврда о пребивалишту, затим услов да имају имовину са једне или друге стране, то је обично и најчешћи случај када је у питању наша територија. То су неке провјере које обавља њихова служба заједно са нашим активностима. Затим да ли испуњава услове у статусу – да ли је било незаконитости приликом преласка границе, спорних криминалних радњи и слично, што су услови када није могуће издати пограничне пропуснице, казао је Контић.

Споразум Владе Црне Горе и Вијећa Министара Босне и Херцеговине прописује да једном издата пропусница за погранични саобраћај важи пет година.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here