Споразум Општине и Привредне коморе Србије: Импулс развоју женског и омладинског предузетништва

Директорица сектора предузетништва Привредне коморе Србије Бранислава Симанић и секретар за туризам, економски развој и инвестиције Општине Херцег Нови Ненад Витомировић, потписали су споразум о пословно-техничкој сарадњи, с посебним нагласком на развој женског предузетништва.

„Она је вредна и без ње не вриједи“, назив је пројекта у оквиру којег ће предузетнице из Херцег Новог и Србије у будућности сарађивати, размјењивати искуства и удруженим снагама аутентичне производе Србије и Црне Горе пласирати на трећа тржишта. Пројекат је на радном састанку одржаном са предсједником Општине Херцег Нови Стеваном Катићем, представила координаторка Ивана Божовић, а том приликом су приказали и дио својих производа комбинујући их са аутентичним плодовима Херцег Новог.

Сарадња и пројекат „Она је вредна и без ње не вриједи“ добио је подршку генералне конзулке Црне Горе у Сремским Карловцима Невенке Ћировић и конзула Републике Србије у Херцег Новом Мића Роговића који су присуствовали састанку и потписивању сарадње.

Херцег Нови је први град у Црној Гори са којим је Привредна комора Србије потписала сарадњу, казала је директорица сектора предузетништва Привредне коморе Србије Бранислава Симанић.

-Сматрамо да ће меморандум допринијети бољем умрежавању наших предузетница, привредном повезивању и самим тим јачању економске сарадње и њиховом економском оснаживању. Ово је само почетак дугорочне сарадње која је планирана за наредни период. Доста је тема о којима смо данас разговарали, а једна он њих је могућност отварања заједничке продавнице у којој би били представљени аутентични производи предузетница из Србије и из Црне Горе, који би могле касније да као јединствен производ или бренд пласирају на трећа тржишта, казала је Симанић.

Могућност отварања заједничке продавнице је за сада идеја, али се надају и њеној реализацији.

-Циљ је да се представе аутентични производи којих има пуно и Србија и Црна Гора, да се помогне малим произвођачима и да се представе производи које не можете наћи у великим маркетима, а изузетно су квалитетни, закључује Симанић.

Желећи да направи корак напријед у пружању подршке развоју женског прдузетништва, с обзиром на то да годинама уназад издваја средства за ту намјену, Општина Херцег Нови се одлучила на овај вид сарадње са Привредном комором Србије, казао је секретар Витомировић.

-Потписивање меморандума о сарадњи са Привредном комором Србије не доноси бенефите само по питању заједничког наступа и размјене искустава, већ суштински ми на овај начин отварамо највеће тржиште у региону за наше предузетнице. Циљ нам је да подстакнемо производњу, да се на тај корак одлучи што више предузетница, а други корак је пласман производа. У заједничкој продавници биће присутни производи наших предузетница прво у Новом Саду, а потом надамо се и у другим градовима Србије. Желимо да покажемо нашим предузетницама да имају могућност да пласирају своје производе ван црногорског тржишта, да имају начин да покрену или повећају своју производњу, удруже се за предузетницама Србије и изађу саме на трећа тржишта, закључује Витомировић.

Потписивању су присуствовали и главни администратор Општине ХН Ненад Ђорђевић, затим шефица Канцеларије за предузетништво ПКС мр Слободанка Џиновић-Којић, предсједница Удружења предузетница ПК Војводине Светлана Чавић, као и вриједне предузетнице из пројекта „Она је вредна и без ње не вриједи“.

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here