Спаљен крневал Андросер Николаидесратис

У завршници дефилеа који је почео на главном градском Тргу и настављен Његошевом улицом, групе са 600 учесника 7. Међународног карневала, из Црне Горе, Србије, Македоније, Босне и Херцеговине, Хрватске, Бугарске, наступиле су испред бине код некадашњег ресторана „Галеб“.

Хиљаде посјетилаца уживало је у ватромету боја и звукова, раскошним костимима и маштовитим кореографијама.

Услиједило је традиционално суђење крневалу, који је, након краћег излагања судије Бранимира Бранића, тужиоца Животија Тузића и адвоката Ратимира Ратића, спаљен на Бијелом мулу у Игалу.

Судско вијеће Новске комунитади, већином гласова је прогласило кривим и осудило на спаљивање крневала Андросера Николаидесратиса:

Тужилац је цитирао изјаву оптуженог крневала – “Добростиви град Херцег-Нови заобилазим као ђавола. Не само што ми се тај град и његови становници гаде, него што сам својевремено добио забрану уласка у тај град”, и подсјетио да је Херцег Нови назвао “балегом и демонским градом лудака и убица”.

“Због недостатка судског кадра, који је на привременом раду у Спужу, за судски процес суђења крневалу сарајевскоулцињском, који је долијо у Нови, активиран је стари пензиони кадар”, чуло се, између осталог, током суђења.

Тужилац је навео како оптужени у школству забрањује Његоша, Андрића и друге писце.

-Разлог је како он каже: „Ево вам програм школске лектире и библиотеке. Пуне су Андрићевих смећарских мудросерија и Његошевих квазифилозофских мастурбација над судбином нације и вјере”, а лоше мишљење износи и за Достојевског. Изјављује да је Његош геноцидан на перу, а Свети Петар Цетињски на дјелу!“

Крневала су до губилишта испратили џелати уз злокобне звуке добоша, а „докусурио“ га је плотун Тромбоњера.

У програму суђења карневалу улогу судије је тумачио Андреј Божановић, тужиоца Лидија Петроне, а адвоката Зоран Тројановић.

Програм свечаног затварања 55. Празника мимозе настављен је концертом групе Прљаво казалиште.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here