СОС ДЈЕЧИЈИ ТЕЛЕФОН: О МЕНТАЛНОМ ЗДРАВЉУ И ПУТЕМ ТИКТОКА

Национална СОС линија Дјечијег дома Младост у Бијелој, једина такве врсте у Црној Гори, од почетка године је примила више од 700 позива дјеце и младих. Искористили су предност дружтвених мрежа и постали доступни и на апликацији ТИК ТОК у жељи да буду што ближи младима.

Поводом Свјетског дана менталног здравља, СОС телефон за дјецу и младе истиче како више од 2 700 дјеце и младих прати њихов ТикТок профил. Интерес за ову једину дјечју бесплатну савјетодавну линију у Црној Гори подстакнут је и укључивањем младих инфлуенсера који путем својих профила на друштвеним мрежама преносе информације о СОС телефону својим бројним пратиоцима.

„Када удружимо снаге са младим људима, видимо да наше поруке о менталном здрављу, које за вријеме пандемије КОВИД-19 постаје све теже сачувати, допиру до пуно већег броја дјеце и младих. Од покретања кампање: „Зови кад си у сосу” у фебруару ове године, више од 2 700 дјеце и младих запратило је ТикТок профил СОС телефона, што нам говори да треба да будемо управо тамо гдје су они. Свима њима желимо да поручимо да не постоји проблем који је превелики или премали и да смо ту за њих кад год им је потребан разговор, савјет, подршка или помоћ у било којој ситуацији и у било које вријеме“, поручила је Весна Златковић, директорица Дјечјег дома „Младост“ Бијела, институције у оквиру које је организована ова савјетодавна линија уз подршку Министарства финансија и социјалног старања.

Утиске је подијелила млада хуманитарка и најпопуларнија тиктокерка у Црној Гори, гимназијалка Николина Радусиновић.

„Срећна сам што можемо користити популарност на друштвеним мрежама како бисмо хиљадама дјеце и младих који нас прате поручили да кад не знаш шта би, увијек постоји једно повјерљиво и поуздано ”ухо за слушање” које нам је свима понекад потребно”.

СОС телефон 116 111 је од почетка године примио више од 700 позива дјеце и младих, а највише захваљујући националној кампањи „Зови кад си у сосу“ која се спроводи уз подршку УНИЦЕФ-а и Европске уније.

Кампања је путем интернета и друштвених мрежа промовисала овај јединствени национални сервис као подршку менталном здрављу дјеце.

Позиви најчешће стижу послије подне или увече, а већина дјеце која зову су узраста између 11 и 17 година.

На СОС телефону ради искусан тим савјетника који је прошао специјализовани програм обуке за телефонско савјетовање по угледу на међународну породицу дјечјих линија. Дјеци су доступни сваки дан од 0 до 24 сата за разговор о њиховим осјећањима и савјетодавну подршку, о разним питањима везаним за: школу, љубав, породичне односе, пријатеље, одрастање, али и тешке ситуације попут насиља и злостављања. За дјецу и младе је изразито важно да знају да је разговор повјерљив и да неће наићи на чуђење, осуду или исмијавање. Зато се често догађа да дјеца тестирају СОС телефон прије него што стекну повјерење.

Промотивна кампања и програм јачања капацитета Националне СОС линије за дјецу и младе у Црној Гори спроводе се уз подршку УНИЦЕФ-а и Европске уније, кроз Регионални програм за ублажавање утицаја пандемије КОВИД-а-19 на дјецу и родитеље на Западном Балкану и у Турској, који спроводи УНИЦЕФ, а финансијски подржава Европска унија.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here