Соколовић: Људи су глумци у свом театру званом живот

Регионална глумачка легенда Зијах Соколовић одиграо је синоћ монодраму „Лијево, десно – глумац“ у оквиру 27. Херцегновских априлских позоришних свечаности.

Херцегновска публика је са уживањем пратила двочасовну представу, а аутор је на својствен начин показао да су и „људи глумци у свом театру званом живот“.

– За овакву представу требала је нека врста храбрости да се упустим у такву тему о којој сам желио да говорим људима, потом питање да ли ће то прихватитити и на крају да као слободан човјек говорим о томе, пошто мислим да јесам и тежим ка томе да будем слободан човјек. Циљ умјетности, а и ове представе, је да људи разумију шта сам хтио да им кажем, казао је Соколовић.

Монодраму је замислио као потребу проширавања граница позоришног истраживања датих околности у којем живимо.

– Без обзира шта ми мислили ово су најљепша времена нашег живота, зато што ће доћи сутра и прекосутра. Не смијемо говорити да је неко прошло вријеме било ружно, да сви они који су живјели у том времену нису живјели добро, да нису живјели паметно и да нису били неки срећни људи. Неке вијести, неко колективно васпитање, медији, политика и религија налаже одређену врсту страха, а када имамо тај стах онда смо беспомоћни и немамо времена за себе, казао је Соколовић.

На програму 27. ХАПС-а вечерас ће бити одиграна дјечија представа „Енегрија и ја“ у продукцији Малог атељеа Арлекин из Подгорице.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here